Staatspresidium Bosnië bespreekt opdelingsplan

SARAJEVO, 29 JUNI. Het verdeelde Bosnische staatspresidium komt vandaag op het vliegveld van Sarajevo bijeen in een poging de meningsverschillen over de door de Serviërs en Kroaten voorgestelde driedeling van Bosnië bij te leggen.

Zeven leden van het staatspresidium van Bosnië proberen tijdens het gesprek hun voorzitter, president Izetbegovic, en vice-president Ganic te overtuigen van de noodzaak, het vredesoverleg in Genève over de verdeling van Bosnië voort te zetten. Izetbegovic en Ganic hebben dit overleg geboycot sinds de Bosnische Kroaten en Serviërs hun verdelingsplan ontvouwden. Beiden hebben zich principieel uitgesproken tegen een verdeling van de republiek langs etnische lijnen, met het argument dat aldus de agressie van de Serviërs wordt beloond en het sein wordt gegeven voor een verdere "etnische zuivering'.

De Kroaten en de Serviërs zijn het intussen samen zo goed als eens geworden over de verdeling van Bosnië; alleen details van de toekomstige intern-Bosnische grenzen staan nog niet vast, zo meldden gisteren hun woordvoerders. De Kroaten en de Serviërs kwamen gisteren onder andere een staakt-het-vuren en een troepenscheiding overeen. Ook is overeenstemming bereikt over een toekomstige overgangsregering, die zou moeten bestaan uit drie Serviërs, drie Kroaten en drie moslims.

De Servisch-Kroatische toenadering heeft volgens radio-Sarajevo op het slagveld in Centraal-Bosnië geleid tot militaire samenwerking van de Kroaten en de Serviërs in de strijd tegen de moslims. Gisteren werd op diverse fronten gevochten: bij Brcko in het noordoosten, bij Bihac in het noordwesten en bij Trnava in Centraal-Bosnië raakten moslims en Serviërs slaags. Het zwaarst werd gevochten in de buurt van Maglaj, Zepce en Zavidovici, waar de Kroaten en de Serviërs samenwerken in hun strijd tegen de moslims. De drie steden zijn van groot strategisch belang omdat ze de toegangswegen tot Tuzla en Zenica controleren, twee moslimbolwerken. Radio-Sarajevo meldde vanochtend dat de moslims de Kroatische belegering van Zepce hebben doorbroken. Ook bij Jablanica en Mostar kwam het gisteren tot strijd, hier tussen de Kroaten en de moslims. VN-waarnemers slaagden er gisteren niet in Maglaj en Zepce te bereiken. In beide steden is sprake van zware artilleriebombardementen en straatgevechten.

Finland staakt met ingang van 29 juli zijn medewerking aan UNPROFOR, de VN-vredesmacht in het voormalige Joegoslavië. Dat is gisteren in Helsinki gemeld. Finland heeft driehonderd militairen in Kroatië; de termijn van hun legering loopt eind juli af en wordt niet verlengd. (Reuter, AP, AFP)