Ruding geen kandidaat voor opvolging Attali

NEW YORK, 29 JUNI. Onno Ruding, vice-president van de Amerikaanse CitiCorp-Citibank, is geen serieuze kandidaat voor de toppositie bij de Oost-Europabank EBRD. Dit heeft een woordvoerder van Citicorp meegedeeld.

Sinds het aftreden vorige week van EBRD-president Jacques Attali wordt druk gespeculeerd over zijn mogelijke opvolger. Attali diende zijn ontslag in wegens aanhoudende negatieve publiciteit rond zijn persoon. Ruding was in het voorjaar van 1992 met Attali in de slag om de functie van president van de Oost-Europabank.

De oud-minister van financiën is sinds ruim een jaar aan CitiCorp-CitiBank verbonden als vice-voorzitter en belast met de financiële zaken van de bank in West-Europa, Japan en Noord-Amerika. CitiCorp heeft drie vice-voorzitters die direct onder voorzitter John Reed ressorteren.

Ruding, die zelf niet voor commentaar bereikbaar was, heeft nog geen officiële verklaring over zijn mogelijke kandidatuur uitgegeven. Hoewel CitiCorp-woordvoerder Ken Campbell gisteren suf werd gebeld door Europese journalisten zei hij dat de bank nog geen enkele reden ziet voor een officiële bevestiging. “De speculaties over Ruding zijn afkomstig van bronnen die ons onbekend zijn”, aldus Campbell. “Niemand heeft enig idee waarop ze zijn gebaseerd.”

Ruding kwam voorjaar 1992 bij CitiCorp nadat hij voor de toppositie bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) was gepasseerd. Bij de Amerikaanse bank was net een grootscheepse reorganisatie begonnen na een aantal magere jaren. Ruding was een van de nieuwe krachten die schoon schip moest maken. In het najaar is de president van de bank, Richard Braddock, vertrokken. Voor hem kwam vorige maand Christopher Steffen in de plaats.

Als Ruding de overstap maakt naar de EBRD, zou hij er aanzienlijk in inkomen op achteruitgaan. Het jaarsalaris van Attali lag om en nabij de kwart miljoen dollar. Bij CitiCorp verdient Ruding viermaal zoveel.

Volgens Diane Glossman, bankanalist bij Salomon Brothers, heeft Ruding nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij in de toekomst weer een overheidspositie wil. “Dat zou op zowel nationaal als op Europees niveau kunnen zijn”, zegt Glossman. “Maar ook hij had niet verwacht dat de functie bij de EBRD alweer zo snel vrij zou komen. Niets wijst er op dit moment op dat hij zich al aan zijn verplichtingen bij CitiCorp zou willen onttrekken.” Volgens Glossman is de aanstelling van Steffen bij CitiCorp geen enkele bedreiging voor Ruding “omdat Steffen van huis uit geen bankier is en Ruding wel. Ruding houdt zich met de grote lijnen bezig en Steffen met de dagelijkse gang van zaken.”

    • Lucas Ligtenberg