Paul Verhoeven wil film over de Batavia maken

LELYSTAD, 29 JUNI. Regisseur Paul Verhoeven loopt met plannen rond om een speelfilm te maken over het drama met de Batavia, het schip van Vereenigde Oostindische Compagnie dat in 1629 voor de kust van Australië op de klippen liep en verging.

Ruim tien jaar geleden lanceerde scenarioschrijver Gerard Soeteman dit idee, ongeveer in dezelfde tijd dat scheepsbouwer Willem Vos de plannen ontvouwde voor de bouw van de replica. Nu die er is lijkt ook de film, die naar schatting 150 miljoen gulden zou kosten, meer kans te maken. Verhoeven, die sinds 1985 in Amerika werkt, heeft in Lelystad de replica van de Batavia bekeken en honderen foto's gemaakt waarmee hij geldschieters hoopt te enthousiasmeren. “Amerika is rijp voor wat meer geschiedenis in de films.”

De Batavia liep tijdens haar eerste reis naar de Oost al op de klippen. De meeste opvarenden wisten zich eerst nog te redden op de Abrolhos-eilanden, maar daar ontstonden opstanden en moordpartijen. Zestig mensen stierven de verdrinkingsdood; muiters vermoordden 125 overlevenden.