Overheid wil vijandige overname PTT voorkomen met preferente aandelen; Rothschild adviseert Staat bij PTT

ROTTERDAM, 29 JUNI. De Britse zakenbank N.M. Rothschild adviseert de staat bij de volgend jaar geplande beursgang van Koninklijke PTT Nederland (KPN). Dat is vanmorgen desgevraagd bevestigd in ambtelijke kringen in Den Haag.

Met het verstrekken van deze zeer lucratieve opdracht is de Nederlandse overheid in zee gegaan met één van de meest prestigieuze "merchant banks' in de internationele financiële wereld. De Britse bank is de enige tak van het Rothschild-imperium (Frankfurt, Parijs, Wenen, Napels) die ongeschonden heeft voorbestaan sedert de stichting van de bank begin vorige eeuw. Na een moeilijke periode in de jaren zeventig groeide N.M. Rothschild tijdens de jaren tachtig onder leiding van topman Evelyn de Rothschild uit tot één van de meest toonaangevende en winstgevende Britse "merchant banks'.

De eerste tranche aandelen KPN, momenteel voor 100 procent in handen van de overheid, wordt in de eerste helft van 1994 op de beurs verwacht. De schattingen van analisten naar de totale beurswaarde van het bedrijf lopen zéér ver uiteeen: van 16 miljard tot 28 miljard gulden. De banken die KPN en staat adviseren krijgen uit de opbrengst of een bepaald percentage of een vast bedrag.

Bij de keuze van de overheid voor Rothschild moesten andere grote namen uit de Britse financiële wereld, zoals S.G. Warburg en Schroders, het afleggen. Ook het Amerikaans/Zwitserse huis Credit Suisse First Boston en de Amerikanen J.P. Morgan en Lehmann Brothers kunnen nu nog slechts hopen op een rol in het emissiesyndicaat dat de PTT-aandelen zal distibueren. Begin dit jaar werd al bekend dat het Amerikaanse Goldman Sachs KPN zal adviseren.

Concurrende bankiers roemen de expertise van Rothschild, maar wijzen er tegelijkertijd op dat de Britse bank een veel minder indrukwekkende "track record' heeft als distributeur van aandelenpaketten. Dat kan een nadeel zijn bij de uiteindelijke keuze voor het emissiesyndicaat, die dit najaar wordt verwacht. Het uiteindelijke succes van de beursgang van KPN is daar in sterke mate van afhankelijk. “Vraag is of Rothschild voldoende weerwerk kan bieden tegen een syndicaatsleider als het gaat om de juiste keuzes wat betreft de samenstelling van het syndicaat, de deelname van particuliere beleggers en de keuze welke regio's in de wereld bij de emissie worden betrokken”, zegt een bankier.

Duidelijk is dat één van de drie grote Nederlandse banken (ABN Amro, ING of Rabo) in dat syndicaat, mogelijk in combinatie met een buitenlandse bank, een hoofdrol zal spelen. De keuze voor de syndicaatsleider wordt dit najaar verwacht.

Volgens ingewijden heeft bij de keuze van Financiën en Verkeer en Waterstaat vooral de indrukwekkende staat van dienst van Rothschild als adviseur de doorslag gegeven. Hoewel huizen als S.G. Warburg en Schroders in Londen qua omvang en activiteiten worden beschouwd als de marktleiders, neemt N.M Rothschild een aparte plaats in. De bank stond - vooral als adviseur - vooraan bij de golf van privatiseringen die Groot-Brittannië in de jaren tachtig overspoelde. In totaal was Rothschild als adviseur betrokken bij Britse privatiseringsoperaties van meer dan 30 miljard pond. De meest opvallende daarvan waren ondermeer de verkleining van het staatsbelang in British Petroleum (BP) in 1987 en een belangrijke rol bij de privatisering van Britisch Telecom. In Nederland was Rothschild ondermeer betrokken bij de herplaatsing van het "oude' DAF.

Financiën en Verkeer en Waterstaat lieten gisteren weten dat de staat na het voltooien van de beursgang - in drie of vier tranches - een belang van één derde in KPN zal houden. Voorjaar 1994 zou 25 tot 30 procent van de KPN-aandelen gentroduceerd moeten worden.

Om een vijandige overname te voorkomen krijgt KPN het recht preferente aandelen uit te geven. De staat houdt verder een "bijzonder aandeel' met bijzondere zeggenschapsrechten wat betreft onder meer de wijziging van statuten. Het kabinet zal deze week het wetsvoorstel voor de beursgang van KPN naar de Tweede Kamer zenden.

In dat voorstel staat ondermeer dat doel van de verkoop is “KPN ruimere ontplooiingsmogelijkheden te bieden” op de sterk concurrerende internationale post- en telecommunicatiemarkt. Bovendien zou de beursgang mogelijke joint ventures van de PTT met andere telecombedrijven moeten vergemakkelijken. Eerste en Tweede Kamer moeten in de komende maanden hun goedkeuring hechten aan het wetsvoorstel.