Onrust in Nigeria groeit over annulering presidentsverkiezingen

LAGOS, 29 JUNI. De onrust in Nigeria over de annulering van de presidentsverkiezingen van twee weken geleden blijft groeien. De machtige Nigeriaanse vakbond, die honderdduizenden leden telt, heeft gisteren een grote staking aangekondigd voor 1 en 2 juli indien het militaire bewind voordien nog geen nieuwe president heeft aangewezen.

Eerder hadden ook organisaties die zich inzetten voor de rechten van de mens een ultimatum gesteld aan de huidige militaire machthebber, generaal Ibrahim Babangida, om snel de winnaar van de verkiezingen van 12 juni, Moshood Abiola, als president aan te stellen. Ook uit het buitenland is er felle kritiek geuit op de aankondiging van Babangida.

Op de weg van de hoofdstad Lagos naar de belangrijke stad Ibadan in het zuidwesten werden gisteren wegversperringen aangebracht met onder andere brandende autobanden. In Ibadan en verscheidene andere steden kwam het tot betogingen van mensen die protesteerden tegen het besluit van Babangida om de verkiezingen te annuleren en nieuwe uit te schrijven, waaraan de voornaamste kandidaten van de vorige keer niet mee konden doen. Aan de demonstraties, waarbij in sommige gevallen ook auto's werden beschadigd, deden vooral studenten mee.

Aanhangers van Abiola zeiden dat diens groepering, de Sociaal-Democratische Partij, voorlopig niet van plan was om een nieuwe kandidaat aan te wijzen voor een nieuwe verkiezingsronde. De beweging riep de Nigerianen op om zich passief te verzetten tegen de regering. “We willen geen geweld in de straten of bloedvergieten. De mensen moeten uit protest thuisblijven, anders wint het leger”, verklaarde een vooraanstaande medewerker van Abiola's partij. (AFP, Reuter)