Miriam Oremans nog teveel onder de indruk van Novotna; "Ik denk dat ze voor mij gewaarschuwd waren na vorige week'

LONDEN, 29 JUNI. Het is de veranderde mentaliteit bij de Nederlandse vrouwentennissers die voor opmerkelijke resultaten zorgt, vond coach Hugo Ekker. “We gaan naar toernooien om te winnen en niet om twee rondjes te halen.” Die doelstelling wordt bij de hele grote gelegenheden als Wimbledon nog maar half bereikt. Voor Miriam Oremans was de vierde ronde gisteren haar eindstation. Een beetje onnodig. Toch nog te veel onder de indruk van de tegenstandster, de als achtste geplaatste Tjechische Jana Novotna: 7-5, 4-6, 6-4.

Natuurlijk was het een tegenvaller. Je wil altijd meer. Maar dat Oremans met gelijke kansen aan de partij begon was vergeleken met het verwachtingspatroon dat ze een half jaar geleden van dit seizoen had al een winst van veertig procent, beweerde Ekker. Dan mag je niet ontevreden zijn. Haar percentage eerste services vanaf links was te gering geweest en dan heeft Novotna op de tweede opslag steevast goede return. Maar dat waren details, aldus de coach. “Ik denk dat ze voor mij gewaarschuwd waren na vorige week”, zei de Nederlandse. De week voor het begin van het toernooi van Wimbledon bereikte ze de finale van "Eastbourne', waarin ze van Navratilova verloor.

Het was een opmerkelijke opleving in een carrière die menigeen nog niet zo lang geleden al zag eindigen op een anonieme plaats in de top honderd. Temidden van speelsters die als een vorm van sportief toerisme in de verste uithoeken van de wereld alle toernooien bezoeken waar ze door het selectieve groepje top-tienspeelsters, zo ze die al tegenkomen, met twee keer 6-0 van de baan geveegd worden. Een activiteit die zo overschat en overbetaald wordt dat ze daar nog status en inkomen aan kunnen ontlenen ook.

Maar Oremans uit het Brabantse Berlicum en haar uit de Zeeuwsvlaamse grensdorpje Sint-Jansteen afkomstige vriendin Stefanie Rottier kozen zelfbewust voor een andere koers. Twee meisjes uit de provincie die zich vervoegden bij de Amsterdamse trainer Hugo Ekker en sindsdien een sprong op de wereldranglijst hebben gemaakt. Oremans (20) zal door haar optreden op Wimbledon stijgen naar een plaats bij de eerste 25 van de wereld.

Inmiddels hebben ook de managementsbureau haar ontdekt. Tot nu toe werden haar zakelijke belangen behartigd door de coach, die eigenaar is van een grote tennisschool op het Amstelpark, en haar vader, slager te Berlicum. “De bureaus worden wel erg gretig”, vertelde Ekker, “dus ik heb ze maar een beetje afgehouden. Bovendien probeer ik hun belangstelling wel te relativeren. Die bureaus willen verdienen en daar is niets op tegen. Maar ze kunnen alleen iets voor je doen als je wint.”

Ekker vindt voor dat winnen volgzaamheid een absolute eis. Oremans is kort (1,68 meter) en geblokt en heeft de neiging nogal snel wat pondjes aan te komen. Daarom moest ze van Ekker dagelijks inspannende duurlopen van zo'n vijftien kilometer afwerken om op haar gewicht van 65 kilo te blijven. En hij vindt dat ze agressiever moet zijn. "Ga er in', roept hij bij voortduring als ze op de baan staat, om haar er aan te herinneren dat ze min of meer "in de returns moet stappen', de ballen snel op haar racket moet nemen.

Tegen Novotna, een ex-pupil van Betty Stöve, liet ze bij vlagen zien bijzonder gevarieerd te kunnen spelen. Ze mist alleen nog de routine, de flair, het zelfvertrouwen. Daardoor kwam ze in de eerste set bij een 6-5 achterstand ineens drie setpunten achter te staan en sloot ze die af met een dubbele fout, na er eerst twee te hebben weggewerkt. Een servicedoorbraak in de vijfde game bracht haar op voorsprong in de tweede set die ze niet meer uit handen gaf.

Novotna probeerde te herhalen waarmee Jennifer Capriati Brenda Schultz aan het funeste nadenken kreeg eerder deze week, toog bij de stand 1-0 in de beslissende set naar het toilet, brak vervolgens inderdaad de service van de Nederlandse maar die toonde daarop het verschil met Schultz en brak (op love nog wel) terug. Het werd daardoor een krachtmeting van de zenuwen, waarin Oremans het door haar mindere ervaring moest afleggen.

Daardoor zorgde niet zij maar Helena Sukova, die de als nummer drie geplaatste Arantxa Sanchez uitschakelde, voor het opmerkelijkste resultaat van de opnieuw warme dag op Wimbledon. Warmte die zo zijn eigen problemen met zich meebrengt. Elke drie minuten wordt er iemand behandeld met verschijnselen die door het weer ontstaan. St John Ambulance, dat de gezondheidszorg op Wimbledon vertegenwoordigt meldt als meets voorkomende klachten: hoofdpijn, verbranding, blaren en flauwvallen. Verder is er een opmerkelijke toename van de "Wimbledon-nek', pijn die wordt veroorzaakt door het hoofd steeds van links naar rechts en terug te bewegen. Door het goede weer is er meer tennis per dag te zien dan normaal, is de verklaring van de ziekenbroeders.

    • Hans Klippus