IJsland devalueert kroon met 7,5 pct

In Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is gisteren besloten de IJslandse kroon met 7,5 procent te devalueren ten opzichte van een “mandje” andere valuta's, zo heeft de centrale bank van IJsland bekendgemaakt.

De maatregel moet de gevolgen opvangen van een daling van de exportinkomsten door een sterke vermindering van de vangst van kabeljauw.

IJsland is voor dertig procent van zijn exportinkomsten afhankelijk van kabeljauw. De regering besloot zondag dat het vangstcontingent in het op 1 september beginnende visseizoen fors omlaag gaat van 230.000 tot 165.000 ton om te bereiken dat de kabeljauwstand zich herstelt. Zeebiologen hadden zelfs aangedrongen op een vermindering tot 150.000 ton.

In het valutamandje waaraan de koers van de kroon is gerelateerd, heeft de ecu een aandeel van 76 procent, de Amerikaanse dollar 18 procent en de Japanse yen 6 procent. De vorige devaluatie (6 procent) was op 23 november 1992 en volgde op die van de peseta. Spanje is een belangrijke afnemer van IJslandse kabeljauw.