Griekenland pakt massaal Albanezen op

ATHENE, 29 JUNI. Griekenland heeft sinds vorige week zaterdag 8500 illegaal in Griekenland verblijvende Albanezen opgepakt en tracht hen nu naar Albanië uit te wijzen. De actie lijkt vooral bedoeld als een uiting van het Griekse ongenoegen over de uitwijzing van een Griekse priester door Albanië.

Sinds gisteren zijn de eerste opgepakte Albanezen per bus op weg naar Kakavia, aan de Grieks-Albanese grens. De Griekse autoriteiten gaan intussen door met het aanhouden van illegaal in Griekenland verblijvende Albanezen.

In totaal zijn naar schatting 150.000 - volgens sommige bronnen zelfs twee maal zo veel - Albanezen zonder vergunning werkzaam in Griekenland.

De Albanese president, Sali Berisha, wendde zich gisteren tot de secretaris-generaal van de VN met een verzoek in te grijpen om een eind te maken aan wat hij noemde “de ernstige schending van de mensenrechten” van de aangehouden Albanezen.

De Grieken zijn tot de maatregel overgegaan uit protest tegen de uitwijzing, vorige week, van de Griekse priester Chrysostomos Maidonis, een archimandriet, die volgens de Albanese autoriteiten heeft gepleit voor de annexatie van het zuiden van Albanië - waar een Griekse minderheid leeft - door Griekenland. De Grieken maken aanspraak op dit gebied. Bij de uitwijzing, vorige week vrijdag, is volgens de Grieken geweld gebruikt; aanhangers van Maidonis zouden door de Albanese politie zijn geslagen toen ze de aanhouding van de priester trachtten te verhinderen.

De Griekse regering protesteerde tegen de uitwijzing. In een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken werd gesteld dat Maidonis niets heeft misdreven en dat de uitwijzing de religieuze rechten van de Griekse minderheid in Albanië schaadt. Premier Mitsotakis sprak van “ongerechtvaardigde provocaties”. Hij zei dat de Albanezen de Griekse minderheid moeten toestaan wat ze zelf aan rechten voor de Albanezen in het buitenland opeisen - een verwijzing naar de inspanningen van de Albanezen voor de rechten van de Albanezen in Kosovo en Macedonië. (Reuter, AP)