Financieel gat bezegelt lot van Ferruzi's

ROME, 29 JUNI. Wijzigingen in de raad van bestuur hebben gisteren het einde bezegeld van de agro-industriële en chemische Ferruzzi-groep als een familiebedrijf. De familie Ferruzzi had eerder deze maand haar lot in handen gelegd van de banken waarbij de groep in het krijt staat.

Bij een controle afgelopen weekeinde bleken de verliezen over vorig jaar van het chemische concern Montedison, onderdeel van de Ferruzzi-groep, een kwart hoger dan aanvankelijk was gemeld. Uit de papieren kwam een holding op de Nederlandse Antillen te voorschijn, Financing and Investments NV, die wordt gecontroleerd door Montedison en voor ongeveer vierhonderd miljoen gulden verlies heeft geleden. Deze holding was niet eerder voorgekomen in de boeken.

Het is onduidelijk waarop deze verliezen zijn terug te voeren. De afgelopen maanden is gebleken dat veel Italiaanse bedrijven smeergeld hebben betaald via buitenlandse dochterondernemingen.

Na de ontdekking van het extra gat werd de positie van Carlo Sama, managing director van de overkoepelende holding Ferruzzi Finanziaria en getrouwd met Alessandra Ferruzzi, onhoudbaar. Hij had al aangekondigd dat Arturo Ferruzzi zou aftreden als president, maar moest gisteren ook zelf zijn post in de Raad van Bestuur opgeven en verwacht wordt dat hij ook als managing director wordt vervangen. Alessandra Ferruzzi, een econoom, vertegenwoordigt de familie in de raad van bestuur.

De nieuwe raad is teruggebracht van 22 naar vijf leden en wordt geleid door Guido Rossi, ex-president van de Consob, het comité van toezicht van de Milanese beurs. De controle over Ferruzzi is in handen van een consortium van banken. In totaal staat Ferruzzi, het tweede particuliere bedrijf van Italië, voor ongeveer veertig miljard gulden in het rood.

De ontdekking van het extra gat bij Montedison heeft nieuwe vraagtekens gezet bij het beleid van Giuseppe Garofano, de ex-president van Montedison die al vijf maanden voortvluchtig is. Hij wordt ervan verdacht 250 miljoen lire, ongeveer 325.000 gulden, aan steekpenningen te hebben gegeven aan een christen-democraat in Milaan. In de pers wordt erop gespeculeerd dat Garofano bij meer smeergeldzaken is betrokken.

    • Marc Leijendekker