Ex-directeur internaat aangehouden

WAPENVELD, 29 JUNI. De ex-directeur van het justitieel jongensinternaat De Dreef in Wapenveld is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van pupillen van het internaat. Tegen de man zijn zes klachten ingediend door ex-pupillen, zo liet de Zwolse officier van justitie I. Vermeulen vanmorgen weten.

De ex-directeur had begin mei om medische redenen ontslag aangevraagd. Eind mei deden drie ex-pupillen aangifte, waarna Justitie een onderzoek begon tegen de man, dat uitmondde in drie nieuwe aangiften en het voorarrest van de ex-directeur.

Het jongensinternaat is al enige tijd in opspraak, omdat tegen meer medewerkers onderzoeken wegens vermeende mishandelingen van en ontucht met de pupillen lopen. Onlangs werd een van de oud-medewerkers schuldig bevonden.

Het bestuur van de dr. W.L. Slotstichting, waar De Dreef onder valt, heeft met het ministerie van justitie een interim-manager aangesteld. Hij krijgt acht maanden de tijd om de instelling door te lichten en een plan van aanpak te maken dat de toekomst van De Dreef moet veilig stellen.

Volgens voorzitter P.A. Steffen van de Slotstichting is het de bedoeling dat De Dreef in zijn huidige vorm blijft bestaan. De gebeurtenissen van de afgelopen tijd zijn “een schok” voor het bestuur geweest, stelt Steffen. “Maar we gaan er vanuit dat de hulpverlening van De Dreef nog steeds maatschappelijk relevant is en we blijven de filosofie van de behandeling onderschrijven.” De Dreef wil een open instelling blijven, waar jongens die met Justitie in aanraking zijn geweest worden voorbereid op terugkeer in de maatschappij.

Door alle publiciteit kampt de instelling met onderbezetting. Kinderrechters verwijzen minder door naar De Dreef. Er zitten 40 jongens in het internaat, terwijl er plaats is voor 50.