Dure bananen voor Duitsland

LUXEMBURG, 29 JUNI. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft vandaag een klacht van Duitsland tegen de invoerbeperking van goedkope "dollarbananen' in de Europese Gemeenschap verworpen. Duitsland wilde de invoering van een nieuw importsysteem per 1 juli voorkomen.

Ook België en Nederland voelen niets voor het nieuwe systeem dat in het voordeel werkt van EG-landen die zelf bananen produceren of uit hun overzeese gebiedsdelen halen. Duitsland, dat nu meer voor zijn bananen moet betalen, wordt als grootste afnemer van bananen uit Latijns-Amerika het hardst getroffen door het van de Europese Commissie. Per jaar mag in de EG niet meer dan twee miljoen ton dollarbananen worden gemporteerd.

EG-commissaris Steichen (landbouw) reageerde positief op de uitspraak van het Hof. Niets staat invoering van de nieuwe regeling in de weg, aldus Steichen. Er loopt bij het Hof nog een bodemprocedure die nog jaren kan duren.