Duizend gulden per duel voor topscheidsrechter

ZEIST, 29 JUNI. Het arbitreren van profwedstrijden in het betaalde voetbal begint een aardige bijverdienste te worden. Vanaf volgend seizoen ontvangt een scheidsrechter van de zogenoemde A-lijst per wedstrijd 1000 gulden. Dat is een stijging van liefst 575 gulden. De wat jongere, meer onervaren arbiters uit de B-categorie krijgen 600 gulden per duel en een grensrechter steekt na elke ontmoeting in ere- of eerste divisie altijd nog 400 gulden in zijn zak. Voor doordeweekse wedstrijden wordt 250 gulden extra uitbetaald. Alles exclusief onkosten. Op werkdagen mogen de scheidsrechters die verder moeten reizen dan 75 kilometer een hotel declareren waarin zij tussen 14.00 uur en 17.00 uur een uiltje kunnen knappen opdat ze 's avonds fit het strijdperk betreden.

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering van de KNVB in Zeist toonden de clubs gisteravond de bereidheid om de kosten van de verhoogde honoraria voor hun rekening te nemen. Ook zal er meer geld worden uitgetrokken voor de trainingsfaciliteiten van de scheidsrechters. Het betaalde voetbal hoopt hiermee een kwaliteitsverbetering van het arbiterskorps te bewerkstelligen. Als tegenprestatie zullen de scheidsrechters vaker trainen (twintig centrale bijeenkomsten per jaar), vaker oefenwedstrijden fluiten en de contacten met het buitenland intensiveren. In het kader van de opleidingen zullen profvoetballers die in de herfst van hun loopbaan verkeren worden benaderd voor het scheidsrechtersvak.

Het was gisteravond het tweede optreden van het nieuwe sectiebestuur na de voorjaarsvergadering in mei. En voorzitter Jos Staatsen leed al zijn eerste, grote nederlaag. Een voorstel van het sectiebestuur om de algemene vergadering weer openbaar te maken, waardoor de pers na twee jaar weer toegang zou krijgen tot de zittingen, maakte geen schijn van kans. Toch was dit een van de eerste doelstellingen die Staatsen voor ogen had toen hij aantrad.

Ajax-voorzitter Michael van Praag klom onmiddellijk op de barricade om het plan te torpederen. Hij kreeg al snel bijval van collega Jacques Ruts van PSV en daarna volgden ook de anderen. Staatsen: “Het voorstel was nog een brug te ver. In clusterbijeenkomsten met de clubs, die ook moeten leiden tot een nieuw beleidsplan dat wij in het najaar willen presenteren, hoop ik dat de contacten de clubs zullen bewegen tot een heroverweging van het voorstel. Wat er vanavond is gebeurd, beschouw ik niet als gezichtsverlies. Al bleek slechts een zeer klein gedeelte (ondermeer Vitesse, red.) ons standpunt te delen. Ik vind het nog steeds normaal dat grote bestuurlijke lichamen in het openbaar vergaderen.”

De clubs gaven wel hun goedkeuring aan de reglementswijzigingen van het tuchtrecht. De positie van de scheidsrechter wordt nog verder beschermd. Een gele kaart kan door de tuchtcommissie niet meer worden omgezet in rood. Andersom geldt hetzelfde. Wedstrijden zonder publiek als straf behoren tot het verleden. Veroordeling alleen op basis van tv-beelden zal niet meer plaatsvinden. Een kaart opgelopen in vriendschappelijke wedstrijden geldt niet langer voor competitie- en bekerwedstrijden. Zie hier een aantal maatregelen die tot stand zijn gekomen door de oppositie van de Centrale Spelers Raad.

Groen licht kreeg ook het voorstel om de nacompetitie te wijzigen. In het vervolg zullen er geen zes maar acht clubs deelnemen aan het sluitstuk van het seizoen. Dit om te voorkomen dat er niet steeds een club vrij is in een van de twee poules. Naast de zes periodekampioenen, de nummers zestien en zeventien van de eredivisie, zal de competitie worden uitgebreid met de twee hooggeplaatste teams uit de eerste divisie die geen periodetitel hebben behaald.

Het sectiebestuur betaald voetbal wordt uitgebreid met Hans van Holten (47). De Groninger is directeur van Holland Casino's. Van Holten, die zoals meerdere leden van het college geen voetbalachtergrond heeft, krijgt de nieuwe portefeuille accommodaties en supportersbeleid toegewezen. Hij krijgt de taak het produkt betaald voetbal te verbeteren, met name door aandacht te schenken aan de accommodaties en het bevorderen van de veiligheid.