De Amerikaanse regering is er volgens haar ...

De Amerikaanse regering is er volgens haar speciale handelsvertegenwoordiger, Mickey Kantor, nog steeds op uit voor de top van de G-7 een doorbraak te bereiken in de slepende "Uruguay-ronde' in het kader van de GATT over liberalisering van de wereldhandel.

Onderministers van handel van de VS, Japan, de EG en Canada zullen elkaar deze week in Toronto ontmoeten om nader tot elkaar te komen. Belangrijk geschilpunt zijn de tariefsverlagingen die nodig zijn om de markttoegang te vergroten. De EG vindt dat de VS de bescherming van textielindustrie en scheepvaart verder moet verminderen. De VS vindt op zijn beurt dat de EG hetzelfde moet doen met de electronica en televisieprodukties.

De Franse premier Edouard Balladur eiste gisteren dat Washington zijn sancties tegen buitenlandse staalproducenten moet opheffen. Anders kan er volgens hem van een doorbraak in de GATT-onderhandelingen. (AP, AFP, Reuter)