Clinton sluit nieuwe aanval op Irak niet uit

WASHINGTON/ BAGDAD, 29 JUNI. De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft gisteren gewaarschuwd niet te zullen aarzelen om nieuwe vergeldingsacties tegen Irak te ondernemen als dat land “gewelddadigheid, agressie of terrorisme” tegen de Verenigde Staten blijft ondernemen.

Clinton noemde de raketaanval van het afgelopen weekeinde op het hoofdkwartier van de belangrijkste Iraakse inlichtingendienst in Bagdad opnieuw een daad van zelfverdediging tegen Iraakse acties tegen de VS, zoals het verijdelde moordkomplot tegen ex-president Bush. Hij meende dat de inlichtingendienst als gevolg van de aanval was verlamd.

Deskundigen en regeringsfunctionarissen menen overigens dat Clinton daarin te ver gaat. Weliswaar is een vleugel van het gebouw verwoest, maar de staf was op het moment van de aanval niet in het gebouw aanwezig en de Iraakse president, Saddam Hussein, kan de communicatie-apparatuur van andere diensten inzetten.

Irak op zijn beurt onthaalde de bevolking na de aanval op militair machtsvertoon. De televisie toonde Iraakse troepen die met scherpe munitie in de woestijn oefenden. Tanks en pantservoertuigen voerden in de zomerhitte manoeuvres uit.

Minister van defensie Ali Hassan al-Majeed spoorde hen aan “meer dergelijke oefeningen uit te voeren en meer te oefenen en het hele Iraakse potentieel te gebruiken”. “We moeten een eerlijk, eerzaam en beslissend zwaard zijn in de handen van onze leider Saddam Hussein”, zei hij.

Niet bekend

Na de directeur van de aangevallen inlichtingendienst dreigde gisteren ook een hoge functionaris op het ministerie van informatie met vergelding. In het orgaan van het ministerie van defensie, Al-Qadissiya, stelde deze dat de Amerikanen verdere aanvallen zullen ondernemen als de actie van het weekeinde onbestraft blijft.

Pag 5: Irak ruziet met VN

Andere kranten schreven dat de huidige ruzie met de Verenigde Naties over Bagdads weigering de installatie van televisiecamera's op proefterreinen voor raketten te accepteren, voor Washington als een goed voorwendsel kan dienen.

De ruzie hierover speelt al weer enkele weken. Gisteren bevestigden de Iraakse autoriteiten hun afwijzing van de camera's. Installatie van de camera's zou neerkomen op “kolonisatie van Irak”. Volgens VN-bronnen in Irak zijn de Irakezen op het ogenblik bezig apparatuur weg te halen van strategische installaties, in afwachting van een nieuwe strafexpeditie.

De Veiligheidsraad van de VN verwierp gisteren in een afzonderlijke ontwikkeling de Iraakse protesten tegen de door de VN gedemarqueerde grens met Koeweit. De Raad waarschuwde voor ernstige consequenties van grensschendingen. Irak had in een brief op 6 juni geprotesteerd tegen het feit dat Koeweit de helft van de strategische waterweg Khor Abdullah was toebedeeld, waardoor Iraks enige uitweg naar zee was beperkt. Volgens Irak omvatte het mandaat van de grenscommissie niet de waterweg.

De woordvoerster van het Witte Huis heeft gisteren toegegeven de pers vorige week op een dwaalpad te hebben gevoerd als gevolg van de geheimhouding rondom de Amerikaanse aanval op Bagdad. Dee Dee Myers erkende zaterdag pas enkele uren vantevoren te zijn ingelicht dat een aanval ophanden was en dat Clinton de beslissing daartoe vrijdag had genomen op basis van een donderdagavond door de FBI overhandigd rapport over het verijdelde moordkomplot tegen Bush. Vrijdag had Myers de pers nog verzekerd dat het FBI-onderzoek niet was afgerond. Slechts vijf adviseurs van het Witte Huis waren op de hoogte van de actie; de persvoorlichtingsdienst was geheel erbuiten gelaten. (Reuter, AP, AFP)