Beurs van Japan schrikt van nieuw omkoopschandaal

AMSTERDAM, 29 JUNI. De effectenbeurs van Tokio is vandaag opnieuw opgeschrikt door een omkoopschandaal, waardoor de koersen onder druk kwamen. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen ging 343,34 punten omlaag naar 19.543,42 punten.

TOKIO De handel in Japan werd opgeschrikt door een inval die het openbaar ministerie heeft gedaan bij vier vooraanstaande bouwondernemingen. Een aantal topmensen van de aannemers werd gearresteerd op verdenking van het betalen van steekpenningen aan een burgemeester van een grote stad. De aandelen van de bouwfondsen klapten in elkaar en absorbeerden zo de voorzichtige stijgingen, die even optraden nadat renteverlagingen in zicht waren gekomen. Hazama viel met 51 punten tot 511, Nishimatsu met 80 tot 1.010 punten, Mitsui met 34 tot 505 punten en Shimizu met 50 punten tot 820 punten.

Het nieuws dat door een televisiestation prominent werd gebracht, versterkte de groeiende zorgen van beleggers over de politieke situatie in Japan. De regeringspartij LDP ligt al geruime tijd onder vuur door allerlei schandalen, waardoor zij haar dominante positie dreigt te verliezen. Beleggers zijn daarmee niet blij, omdat de partij wordt gezien als de grondlegger van de ongekende Japanse voorspoed. De gemeenteraadsverkiezingen in Tokio pakten zondag voor de LDP beter uit dan verwacht, maar dit voor beleggers goede nieuws werd geheel overschaduwd door het bouwschandaal.

De bouwaandelen sleepten andere sectoren in hun val mee. Warenhuizen, staalbedrijven, autofabrieken en mijnen waren niet in trek. Alleen koopjesjagers hielden de index in de buurt van de psychologische barrière van 20.000 punten.

AMSTERDAM De gebeurtenissen in Japan hadden ook een drukkende invloed op de Nederlandse aandelen. De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen buitengewoon tam, nadat de koersen gisteren nog een behoorlijk stijging lieten zien. Vanochtend kwamen de aandelen even omhoog, doordat Wall Street gisteren een flinke vooruitgang te zien had gegeven van ongeveer 39 punten. De EOE-index noteerde even een fractie boven het slot van 324,74 van gisteren. De daling van de beurzen in Londen en Tokio maakte die stijging ongedaan, waarna de koersen richtingloos bleven schommelen rond de 324 punten.

Van invloed was ook de vlakke dollar, die door winstnemingen iets onder druk kwam. Om 10.00 uur noteerde de Amerikaanse munteenheid op de valutamarkt van Amsterdam 1,9010 gulden, om rondom het middaguur iets aan te trekken tot 1,9032 gulden. Gisteren stond het groene biljet aan het slot van de handel op 1,9050 gulden. De speculaties over een Duitse renteverlaging komende donderdag hadden een positieve invloed op de obligaties, die drie dubbeltjes aantrokken. De aandelenmarkt kreeg daardoor geen impuls. “Iedereen was gisteren te kooplustig”, meldt een handelaar, “de 325 punten zijn even de bovengrens geweest”.

De grootste daler was de verzekeraar Aegon met 8 dubbeltjes op 82,80 gulden, doordat een verkoper nauwelijks kopers kon vinden. Philips, dat gisteren goed in de markt lag, moest nu naar een 0,20 gulden lager niveau van 29,30 gulden. Hoogovens leverde 2 dubbeltjes in op 34,60 gulden.

Van de hoofdfondsen veranderde uitgever VNU het meest van koers met een vooruitgang van 1,10 op 117,50 gulden. Océ-van der Grinten boekte 60 cent bij op 51,40 gudlen. Akzo en Unilever gingen beide twee kwartjes vooruit naar respectievelijk 153 en 202,90 gulden. Koninkljke Olie verloor een dubbeltje 176,60 gulden. Aegon moest 90 cent inleveren op 82,70.

Begemann ging 30 cent omhoog naar 33,50 gulden, ondanks de negatieve belangstelling: de beurs bekijkt de handel in de aandelen Begemann. Docdata, waarin de gebroeders Van den Nieuwenhuyzen ook een forse vinger in de pap hebben, mocht een dubbeltje vooruit naar 2,60 gulden. Het vastgoedfonds West Invest Fortress moest 5 inleveren op 80 gulden en Porceleyne Fles 6 op eveneens 80 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week begonnen met een flinke stijging van de aandelenkoersen. De Dow Jones-index eindigde de handel van gisteren op 3530,20 punten, 39,31 punten hoger dan vorige week vrijdag. De omzet kwam uit op 230 miljoen aandelen na 208 miljoen aan het eind van de afgelopen week.

De stemming op de beurs zat er al meteen goed in, waarbij de Amerikaanse raketaanval op Irak geen enkele invloed had. De handelaren putten inspiratie uit de obligatiehoek, waar de koersen opveerden. Economisch nieuws of nieuws uit het bedrijfsleven dat de handel kon benvloeden, was er niet. De technologie- en bankfondsen trokken de kar.