Azeri verliezen laatste bolwerk in Karabach aan de Armeniërs

BAKU, 29 JUNI. De Azeri hebben gisteren in de omstreden enclave Nagorny Karabach hun laatste bolwerk aan de Armeniërs verloren. De Armeniërs, die vorige week, gebruikmakend van de ernstige politieke crisis in de Azerbajdzjaanse hoofdstad Baku, in Nagorny Karabach in het offensief gingen, veroverden de stad Akdere (Mardakert voor de Armeniërs) in het noorden van de enclave. Bij de strijd om Akdere zijn volgens het Russische persbureau Interfax talrijke slachtoffers onder de burgerbevolking gevallen.

De Armeense troepen beheersen sinds gisteren vrijwel heel Nagorny Karabach. Ze veroverden Akdere juist op het moment waarop de Azerbajdzjaanse officier Surat Huseinov, die onlangs in opstand kwam om president Abulfaz Elçibey te verdrijven en die zijn opstandige troepen daartoe richting Baku had gedirigeerd, zijn leger opdracht had gegeven naar het front in Karabach te gaan om de strijd tegen de Armeniërs te hervatten.

Sinds gisteren wordt in Karabach nog gevochten in de buurt van Akdere en langs de weg van de stad naar Agdam, evenals bij de noordelijker gelegen stad Leninavan. Akdere, een regionaal bestuurscentrum, was echter het laatste belangrijke bolwerk van de Azeri. De stad wordt bewoond door een Armeense meerderheid, die volgens de Armeniërs het afgelopen jaar op grote schaal het slachtoffer is geworden van wraakacties door de Azeri. De stad is tijdens de nu vijf jaar durende oorlog een aantal keren in handen van de andere partij gevallen.

Huseinov heeft nog niet op de val van Akdere gereageerd. Hij begon zondag zijn troepen en tanks uit Baku terug te trekken en naar het front in het 360 kilometer westelijk gelegen Karabach te sturen en beloofde toen snel een eind te maken aan “de onrechtvaardige oorlog die de Armeniërs tegen ons hebben ontketend”. Huseinov heeft zich in de strijd om de enclave onderscheiden, tot hij door presidet Elçibey na enkele nederlagen werd gedegradeerd. Huseinov reageerde daarop met zijn muiterij, met het argument dat de nederlagen in werkelijkheid te wijten waren aan het beleid van de president. Na Elçibeys verdrijving kwam de macht in Baku in handen van Geidar Alijev, de voormalige communist, die gisteren met Huseinov sprak en hem daarbij een hoge functie in zijn regering beloofde. (AP)