Argentinië verkoopt belang in staatsolie- onderneming YPF

Het aantal te verkopen aandelen van de Argentijnse staatsoliemaatschappij YPF wordt verhoogd van 125 miljoen tot 160 miljoen stuks.

De aandelen kosten 19 dollar per stuk. De verwachtingen variëerden van 17 tot 20 dollar. De verkoop vertegenwoordigt bijna 50 procent van de uitstaande aandelen van YPF en is de grootste in de Argentijnse geschiedenis en tevens de grootste privatisering in Latijns-Amerika. Het levert de Argentijnse schatkist 3,04 miljard dollar (5,8 miljard gulden) op. Hoewel in Argentinië voldoende vraag bestond om alle stukken te plaatsen, wordt voor 400 miljoen dollar toegewezen aan Argentijnser beleggers en gaat de rest naar buitenlandse beleggers.

YPF neemt 48 procent van de olie- en 64 procent van de aardgasproduktie van Argentinië voor zijn rekening. Na een twee jaar durende herstructurering tijdens welke verlies werd geleden, zal over 1993 naar verwachting 600 miljoen dollar winst ontstaan.