Akzo en Harrison samen in PVC-stabilisatoren

Akzo en het Britse chemieconcern Harrisons & Crosfield zullen een joint venture op het gebied van PVC-stabilisatoren oprichten. Dit hebben beide bedrijven vanmorgen bekendgemaakt.

De joint venture zal opereren onder de naam Akcros. De omzet van Akcros bedraagt meer dan 210 miljoen pond. Volgens een woordvoerder van Harrison is Akcros een van de vier grootste producenten van PVC-stabilitoren en hebben deze vier partijen allemaal ongeveer een gelijk marktaandeel. “We hebben deze schaalgrootte nodig om de ontwikkelingskosten te kunnen dragen”, aldus de woordvoerder. Het samengaan van de twee divisies is al in december vorig jaar aangekondigd. De Europese Commissie heeft inmiddels toestemming voor de joint venture gegeven. Het hoofdkantoor van Akcros staat in Eccles, bij Manchester in Groot-Brittannië. Akcros heeft produktievestigingen in Engeland, Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

“De samenvoeging is een logische reactie op de bedreiging voor de Europese industrie”, aldus Bernard McAlhone, directeur van het nieuwe bedrijf. “Concurrenten uit de VS en het Midden-Oosten staan op het punt de kritische massa te bereiken die hen beduidende concurrentievoordelen kan opleveren op de markt voor organische chemicaliën.”