AANKLACHT

Redacteur Michael Stein gaat in zijn artikel "Het Westen herhaalt in Bosnië het verraad van München' (NRC Handelsblad, 23 juni) tekeer tegen de duistere machten in Europa die lafhartig aarzelen om naar het zwaard te grijpen en zich in de bloedwraak-guerrilla Bosnië te storten.

Het register van citaten wordt er als argumentatiemateriaal bijgehaald van Churchill en Van Randwijk tot en met Hillel en onze vader in het verzet prins Willem van Oranje.

Stein is kennelijk geen oorlogsveteraan (Vietnam!) en geen verzetsman, maar matigt zich een oordeel aan over een militaire situatie die hij niet kent. Er is meermalen een duidelijke consensus gebleken bij alle topmilitairen die ter plaatse betrokken zijn over de onmogelijkheid om troepen in te zetten tegen partijen in deze burgerstrijd. Maar volgens Stein zijn deze vakmensen (incl. NAVO en CVSE) “alleen maar een club padvinders”. De "gehoorzame' democratieën (!) zijn per definitie gemakzuchtig en stellen niets voor. En dan weer zo'n citaat over "poor Neville' Chamberlain. Het werk van onze soldaten en verzetsmannen in de wereldoorlog wordt in dezelfde context geplaatst met de stammenoorlogjes in de Balkan.

In een larmoyant en soms lyrisch betoog rollen er lawines afbrekende kritiek over de westerse politici en hulporganisaties uit zijn bureaustoel. Bij pathetische zinnen als “Europa heeft met stilzwijgende goedkeuring van de VS een van zijn familieleden voor de wolven geworpen” vraag je je in dezelfde stijl af waar de beren blijven, of hoort de grote beer Rusland niet meer tot "Europa'? Ergo in "een weerloos land' (?) herhaalt het Westen dus "het verraad van München', 1938. Dat was toen - het Westen herhaalde het verraad van Serajevo, 1914. Zo zijn we weer in de vicieuze cirkel van ons magisch denken. De Servisch-Kroatische strijd om herstel van de Joegoslavische (communistische!) eenheid zou één reden tot ingrijpen voor westers belang kunnen zijn... mits het haalbaar was, gezien alleen al het risico van escalatie. The old story of the lesser evil.

    • A.J.A.B. van Maanen