Zappend door labyrint van lichtstralen in de tenten van De Parade

Waterstad Parade Plus (info: 010-4133759/4128464) in Rotterdam is nog te bezoeken tot en met 4 juli. Daarna gaat De Parade naar Apeldoorn (8 t/m 18/7), Antwerpen (23/7 t/m 1/8), Amsterdam (11 t/m 22/8) en Nijmegen (27/8 t/m 5/9).

ROTTERDAM, 28 JUNI. Met haar lijkkleurige hondje staat zij het publiek voor Casa Mondo op te wachten. Eens moet zij mooi geweest zijn, maar nu hangt haar jurk als een halfstok gehesen vlag langs haar magere lichaam. "Madame Tristesse' heet dit typetje uit de Doordraaishow, waarbij de toeschouwer naar hartelust van act naar act kan zappen. Zodra een artiest het bij de aanwezigen op de tribune heeft verbruid, verdwijnt hij roemloos uit het zicht, via een draaibaar podium dat met katrollen in beweging wordt gebracht.

Joop van den Zoons "grandioze doordraaishow' is een van de nieuwe attracties op De Parade, het rondreizende theaterspektakel dat dezer dagen zijn tenten op het Leuvehoofd in Rotterdam heeft opgeslagen. Tot begin september zal de bonte karavaan, bestaande uit een zestigtal artiesten en hun mobiele onderkomens, in totaal vijf steden aandoen, waaronder Amsterdam en Antwerpen.

Het is vrijdagavond, de eerste avond van de Paradetournee. Terwijl voor de schippers op de Nieuwe Maas hun dagtaak er eindelijk op zit, begint voor de charlatans en dansers, de acteurs en illusionisten nu het eigenlijke werk. Heel langzaam komt het kermisachtige festijn op gang. Om half acht stappen de eerste kinderen in de zweefmolen en een dik uur later floepen overal de lichtjes aan. De twaalf theatertenten, die in een cirkel om een fonteinvormige bar heen staan, gaan één voor één open, maar storm loopt het vooralsnog nergens. De vuurvreter Celsius probeert vergeefs mensen zijn tent binnen te lokken en in Club Roulette zingt de Levende Jukebox voor een lusteloos publiek.

Betere zaken doen de uitbaters van het nieuwe "Labyrint van lichtstralen', waar je tevens het beeldtaalalfabet Azart kunt leren. Elders speelt de kermis- en variété-familie Basovic-Langer de complete Macbeth in tien minuten. Wie een van de vestzaktheatertjes binnengaat, wordt op vakkundige wijze bedonderd. Beeldende kunst is er ook: het Museumplein bestaat uit twaalf eenpersoonscabines die door Brabantse kunstenaars zijn ingericht.

Onder de titel "Waterstad Parade Plus' biedt Rotterdam verschillende extra's. Zo is de grootste tent op het festivalterrein de komende dagen gereserveerd voor het RO Theater, voor de danser Paul Selwyn Norton en voor een show van bejaarde artiesten. En op Plein 1940, tussen het beeld van Zadkine en de schepen van het Maritiem Museum, treedt tot en met vanavond (aanvang 22u15) de Amsterdamse Dogtroep op. Ook bij droog weer is het raadzaam om een regenjas mee te nemen, want in L'Ascencion du mandarin wordt veel met water - en met vuur - gespeeld.

    • Anneriek de Jong