Wynton Marsalis

Wynton Marsalis: Resolution to Swing (Columbia 473929 2). Distributie: Sony.

Het inlegvel bevat geen bezettingen of data, slechts uit een enkel zinnetje valt af te leiden, dat Wynton Marsalis' laatste cd Resolution to Swing, een bloemlezing is. Een uittreksel uit zo'n 15 cd's die ondanks het ontbreken van chronologie een goed beeld geeft van waar deze trompettist (11 juli op het North Sea Jazz Festival) al tien jaar mee bezig is: het oppoetsen van de jazzhistorie. In Brother Veal speelt zijn groep als een kleine Duke Ellingtonformatie, in Big Trouble à la Charles Mingus, en in de Happy Feet Blues als een salonfähige Brass Band uit New Orleans. Marsalis, die ook Hummel en Haydn op de plaat zette, ziet de jazz als 'Black classical Music' die met de grootste zorg gespeeld dient te worden. En dat gebeurt dan ook; er klinkt geen enkele valse noot, er wordt niet 'gefreakt' in extreme registers, niemand krijgt kans 'er vandoor' te gaan. Het resultaat is jazz zonder smet die niet erg beroert en ook geen verbazing wekt. Met één uitzondering: dat merkwaardig omfloerste geluid in Seductress, hoe krijgt Marsalis dat uit zijn trompet?

Wynton Marsalis: Resolution to Swing (Columbia 473929 2). Distributie: Sony.

    • Frans van Leeweun