VS stellig over aanslag George Bush

NEW YORK/ KOEWEIT-STAD, 28 JUNI. De rechtvaardiging van het Witte Huis voor de jongste actie tegen Irak vormde een verijdelde aanslag op de vroegere Amerikaanse president George Bush tijdens diens bezoek aan Koeweit van 14 tot 16 april.

Tijdens het spoeddebat in de Veiligheidsraad liet de Amerikaanse ambassadeur, Madeleine Albright, gisteren vergrotingen zien waaruit volgens haar bleek dat de Irakezen achter deze aanslag zaten. Op de foto's was een autobom te zien alsook details van onderdelen die, aldus Albright, afkomstig waren uit Iraakse explosieven. “Op grond van alle gegevens die beschikbaar zijn voor onze inlichtingenmensen zijn we vol vertrouwen dat de Iraakse regering op het hoogste niveau zijn inlichtingendiensten heeft aangezet om een moordaanslag op president Bush uit te voeren”, zei ze. Ze voegde er aan toe dat twee Iraakse burgers de leiding hadden bij het beramen van de aanslag.

Irak heeft ontkend dat het een aanslag op Bush wilde plegen. Volgens Bagdad is het materiaal tegen Irak vervalst en diende het slechts als excuus om Irak aan te kunnen vallen.

De Amerikanen baseren hun oordeel deels op de getuigenissen van elf Irakezen en drie Koeweiti's, die op 13 april werden gearresteerd in verband met hun vermeende rol bij de aanslag op Bush. Sinds 5 juni staan ze terecht in Koeweit-Stad. Volgens Albright hebben de Irakezen tegenover agenten van de Amerikaanse federale recherche FBI toegegeven dat ze door de Iraakse geheime dienst waren gerecruteerd. Ze zouden verder, aldus nog steeds Albright, hebben verklaard dat Irak hen op 10 april van explosieven had voorzien. Een van de verdachten, Wali Al-Ghazali, zo bleek zaterdag tijdens het proces in Koeweit, zou hebben bekend dat hij een vervalst paspoort had ontvangen van de Irakezen. Het plan was Bush uit de weg te ruimen met een bom in een jeep die buiten een gebouw zou worden geparkeerd waar de voormalige president een eredoctoraat zou ontvangen. (AP)