Steve Miller

Steve Miller Band: Wide River (Polydor 519 441-2)

De Amerikaanse popmuzikant Steve Miller is berucht om zijn perfectionisme en de daarmee samenhangende geringe produktiviteit. Zijn voorlaatste plaat stamt van vijf jaar terug en de succesvolle heruitgave van zijn twintig jaar oude hit The Joker stelde hem in staat om op zijn lauweren te rusten. Na twee tamelijk onopvallende albums met blues- en jazzmuziek moet Miller de hete adem van de Spin Doctors in zijn nek hebben gevoeld, want deze jonge rockgroep dreigde er met zijn herkenbare geluid vandoor te gaan.

Met de nieuwe cd Wide River hernieuwt de Steve Miller Band het patent op de "classic rock' die de groep in de afgelopen 25 jaar op haar naam schreef. Spontane muziekbeoefening heeft daarbij geen hoge prioriteit, want door middel van zijn beproefde overdubtechniek speelde Miller alle gitaarpartijen zelf en sleutelde hij net zolang, tot alle noten op de juiste plaats vielen. Het melodieuze titelnummer sluit naadloos aan bij eerdere hits als Jet Airliner en Abacadabra, terwijl alleen de gepolijste covers van Otis Rush en Elmore James iets laten doorschemeren van de bluesinvloeden van de muzikanten. In dat opzicht is het jammer dat de fenomenale mondharmonicaspeler Norton Buffalo nauwelijks aan bod komt, en Steve Miller in zijn perfecte popsongs de nadruk legt op een radiovriendelijk en gladgeschaafd geluid. Niettemin is Wide River over de gehele linie een prettige plaat, die op maat gemaakt is om op lange rechte einden snelweg uit de autoradio te schallen.

Steve Miller Band: Wide River (Polydor 519 441-2)

    • Jan Vollaard