Raketaanval op Irak jaagt koersen Damrak omhoog

AMSTERDAM, 28 JUNI. De Amerikaanse dollar bereikte vanmorgen in Amsterdam het hoogste punt van het jaar en bracht op een rustige effectenbeurs de aandelenkoeren tot vlak bij het jaarrecord. De Amerikaanse raketaanval op Irak vormde een belangrijke impuls voor de munt, die ruim anderhalve cent steeg in vergelijking met vrijdag.

AMSTERDAM De stijging van de dollar op de Amsterdamse valutamarkt drukte niet zozeer de waardering van de beleggers uit voor de actie van president Clinton in Bagdad, alswel hun angst voor onrust. “Als er ergens in de wereld rotzooi is, vluchten de financiële markten altijd in de dollar. Ook nu, met de onenigheid in het Midden-Oosten, vormt de dollar weer een vluchthaven”, aldus een handelaar. De raketaanval gaf de dollar vanmorgen de gelegenheid het koersverlies van afgelopen vrijdag ruimschoots goed te maken.

Op de wisselmarkt in Amsterdam werd om 10.00 uur 1,9225 gulden genoteerd, bijna twee cent meer dan de slotkoers van 1,9050 gulden van eind vorige week. Rondom het middaguur was de munt een fractie gedaald tot 1,9217 gulden. Verder wordt er nog steeds rekening mee gehouden dat de Bundesbank op haar tweewekelijkse vergadering van donderdag besluit tot een renteverlaging, waardoor de Duitse mark in vergelijking met de dollar minder aantrekkelijk zou worden voor beleggers. Speculaties over een daling van de Duitse rente bezorgden de dollar de afgelopen twee weken een koerswinst van tien cent.

Op de zeer dollargevoelige beurs volgden de aandelenkoersen de Amerikaanse munt omhoog. De EOE-aandelenindex zette vanmorgen koers richting 326,06 punten, het hoogste niveau van het jaar. Rondom het middaguur noteerde de beursbarometer 325,36 punten, 3,38 punten hoger dan het slot van vrijdag. Volgens een handelaar was daarmee het hoogste punt van de dag wel bereikt en inderdaad daalde de EOE even na de middag weer tot onder de 325 punten.

Philips bereikte het hoogste punt van het jaar op 29,50 gulden en was tevens het meest verhandelde fonds met 635.000 stuks kort na de middag. Andere uitschieters in positieve zin waren Heineken met een koerswinst van 2,50 op 183,60 en Elsevier, die 1,40 hoger uitkwam op 137,90 gulden. “Heineken is de afgelopen weken wat achtergebleven bij de koersstijgingen in het spoor van de dollar. Heineken is even bezig met een inhaalrace, omdat beleggers beseffen dat ook Heineken vrij veel verkoopt in de Verenigde Staten”, verklaarde en handelaar.

Hoogovens deed het goed met een koersstijging van 1,10 op 34,30 gulden. “Dezelfde buitenlandse koper als de afgelopen weken”, aldus een handelaar. Ahold stoomt op naar de 100 gulden. Het fonds zette een prijs neer van 99,80 gulden, een winst van 1,20 ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. De internationals deden het met de verder oplopende dollar goed. Unilever wist 1,60 omhoog te gaan tot 202,30 gulden. Koninklijke Olie was 1,30 beter op 176,50 en Akzo 0,90 op 152,20 gulden.

Behalve de dollar hielp ook de obligatiehandel een handje. De obligatiemarkt lag drie dubbeltjes hoger in de hoop op verdere renteverlagingen in Europa. De kans dat De Nederlandsche Bank haar rentetarieven verder verlaagt wordt door de handelaren niet groot geschat. Wel liet de obligatiehandel zich inspireren door speculaties over een mogelijke renteverlaging in Duitsland. Sommige handelaren hielden echter een slag om de arm, wijzend op de vanmorgen gepubliceerde voorlopige inflatiecijfers voor de deelstaat Beieren, waar de prijzen in juni ten opzichte van de maand ervoor met 0,2 procent zijn gestegen en in de afgelopen twaalf maanden met 4,1 procent.

Nedlloyd en ING bleven achter in het geweld. In de hoek van de financiële waarden was ING dertig cent lager op 63,40 gulden. De bank-verzekeraar moest hoogte prijsgeven na berichten in deze krant over een dreigende strop op een kredietlijn aan De Ster, een leverancier van plastic eetgerei in vliegtuigen. ABN Amro wist er twee kwartjes bij te sprokkelen op 55,50 gulden en Aegon zestig cent op 84,10 gulden. Op de lokale markt was de op de Antillen gevestigde Orco Bank 1,80 gulden sterker. De bank meldde vanmorgen een verdubbeling van de halfjaarwinst.

TOKIO Tegenover de Japanse yen moest de dollar opnieuw inleveren. Op de valutamarkt in Tokio werd gesloten op 106,00 yen tegen 106,35 yen op vrijdag. Bij het begin van de handel in Europa kwam de koers zelfs onder de 106 yen en dichtbij het eerder deze maand bereikte na-oorlogse dieptepunt van 105,03 yen. De kracht van de yen houdt verband met Amerikaans ongenoegen over het gestaag groeiende overschot van Japan in de handel met de VS. Als de yen duurder wordt, kan dat surplus afnemen door daling van de Japanse export.