President Babangida belooft Nigerianen nieuwe verkiezingen

LAGOS, 28 JUNI. De Nigeriaanse president, generaal Ibrahim Babangida, heeft zaterdag nieuwe verkiezingen aangekondigd. De voornaamste kandidaten van de inmiddels geannuleerde presidentsverkiezingen van 12 juni zullen hieraan niet mee mogen doen, zo heeft de militaire machthebber van het land bepaald.

Op grond van nieuwe regels kunnen aan de nieuwe verkiezingen slechts kandidaten deelnemen die al ten minste een jaar lang lid zijn van een politieke partij. Bovendien dienen ze minimaal vijftig jaar oud te zijn. Zowel de winnaar van de vorige verkiezingen, Moshood Abiola, als zijn rivaal Bashir Tofa voldoen niet aan deze eisen. Abiola is nog te kort lid van een partij en Tofa is pas 45 jaar.

De reden die Babangida gaf voor het annuleren van de verkiezingen van 12 juni was dat er zich onregelmatigheden zouden hebben voorgedaan. Buitenlandse waarnemers hadden eerder verklaard daarvan weinig te hebben bespeurd. Babangida herhaalde overigens dat hij er nog naar streeft uiterlijk 27 augustus de macht aan een nieuwe president over te dragen. De afgelopen jaren heeft de president echter al verscheidene keren beloofd de macht over te dragen aan een nieuwe regering, maar steeds kwam hij hierop terug.

In Nigeria werd de aankondiging van Babangida met scepsis begroet. “Er is niemand in Nigeria die een jaar lid is van een politieke partij”, verklaarde een functionaris van Abiola's Sociaal-Democratische partij. Volgens hem hadden de meesten zich pas vorig jaar september laten registreren. Ook sommige leden van Tofa's partij, die op 12 juni het onderspit dolf, zeiden tegen nieuwe verkiezingen te zijn. Een van hen riep op de volgende verkiezingen, waarvoor nog geen datum is vastgesteld, te boycotten. (Reuter, AP)