Philips slaat brug naar jongere koper

ROTTERDAM, 28 JUNI. Philips lanceert het komende halfjaar een offensief om jonge consumenten opnieuw aan zich te binden. “Philips heeft een hele generatie jongeren gemist”, aldus de nieuwe Philips-bestuurder P.J. Everaert. “We moeten daarom een brug slaan tussen de oudere, traditionele Philips-klant en de jongeren.”

Philips zal daartoe de marketingorganisatie aanpakken, de verkoopkanalen herzien en bij de lancering van nieuwe produkten expliciet rekening houden met de verschillen tussen groepen consumenten. Dit zei Everaert zaterdag in Rotterdam, nadat hem door de University of Rochester een eredoctoraat in de rechten was verleend. De voormalig Ahold-topman, vorig jaar door Philips-president J.D. Timmer mede om zijn ervaringen met consumentenprodukten binnengehaald, onthulde er voor het eerst zijn kijk op de nieuwe marketingprincipes waaraan bij Philips onder hoogspanning wordt gewerkt.

In navolging van de Philips-divisies verlichting en consumentenelektronica zal ook de afdeling kleine huishoudelijke apparaten in de loop van dit jaar een centraal geleide Europese marketingorganisatie krijgen. Voorheen hadden de nationale verkooporganisaties veel invloed op de manier waarop Philipsprodukten aan de man werden gebracht.

De kleine, traditionele Philipswinkel zal in toenemende mate het veld moeten ruimen voor het grootschalige winkelparadijs, de megastore. Bij de lancering van nieuwe produkten zullen produkt en verkoopboodschap veel nauwkeuriger dan voorheen worden afgestemd op verschillende generaties consumenten.

Voor marketingman Everaert valt de wereld uiteen in vijf groepen. Jonge tieners vormen in zijn ogen de Nintendo-generatie, jongeren die de knoppen van hun spelcomputers met een snelheid van 120 acties per minuut kunnen manipuleren. Oudere tieners, de Boom-Box-generatie, zijn verzot op digitaal geluid. De leeftijdscategorie 20-35 jaar vormt de Toetsenbord-generatie, de leeftijdsgroep die communiceert via computermodems en die liefdesbrieven verstuurt op floppy-disks. De generatie tussen 35 en 45 jaar is welvarend en uit op betalingsgemak, de generatie van de Plastic (credit)card. Iedereen ouder dan 45 behoort volgens Everaert tot een groep verzot op romantische deuntjes, die regelmatig een krant ter hand neemt en niet bestand is tegen de psychedelische kleuren van popzender MTV. De zogenoemde Aspirine-generatie ontleent zijn naam aan de Amerikaanse volkswijsheid: an Aspirin a day keeps the doctor away.

Philips steunde, aldus Everaert, lange tijd te veel op de Aspirine-generatie. Met de lancering van de digitale compact cassette (dcc), de beoogde opvolger van de traditionele muziekcassette die het in de markt moet opnemen tegen de mini disc (md) van Sony, brengt Philips zijn verjongde imago voor het eerst grootschalig aan de man.

Volgens Everaert blijft in de nabije toekomst lokale marketing van groot belang. “Ik geloof wel in wereldwijde merknamen als Coca-Cola, maar niet in wereldwijde consumenten.” Europese consumenten worden weliswaar avontuurlijker, maar ze behouden tevens hun traditionele terughoudendheid.

Everaert, in mei officieel in zijn nieuwe functie benoemd, typeert het vernieuwde bestuurscollege van Philips als zakelijk en collegiaal. De bestuurders opereren onder het motto: “Geen tijd voor gelazer”.