NIPPEN VAN DE RUMPOT

Zomervruchten op rum, dat is wat een rumpot 's winters te bieden heeft. Al naar gelang het zomerseizoen vordert, wordt er telkens een laag zomervruchten in de pot gelegd. De rum dekt alles toe en doet zijn werk. Met Kerstmis wordt de rumpot aangesproken, wanneer er geschikte toetjes ter tafel komen of als de glaasjes 's avonds laat met iets lekkers gevuld moeten worden. Ga als volgt te werk.

Neem een aardewerk pot (of weckpot) van circa 35 cm hoog en 20-25 cm in doorsnede. Een kleinere pot kan natuurlijk ook worden gebruikt, maar probeer de opening zo ruim mogelijk te houden. Was de zomervruchten, droog ze goed en verwijder kroontjes, steeltjes en pitten; perziken en peren moeten worden geschild en grote vruchten kunnen beter in handzame stukjes worden gesneden. Vermeng 1 kg vruchten met 1 kg suiker en laat ze 1 uur staan alvorens ze in de pot te doen. Bedek de vruchten met witte rum (35-40% alcoholpercentage), indien verkrijgbaar liefst plantersrum. Houd de vruchten onder de rum door er een schoteltje op te leggen. Sluit de pot zo hermetisch mogelijk af met enkele lagen plastic folie en klem dit vast met een elastiekje. Zet de rumpot op een koele, donkere plaats. Roer de vruchten met een zilveren of plastic lepel om alvorens een nieuwe vruchtenlaag aan te brengen.

Begin de rumpot met aardbeien en kersen, en vul hem in de loop van de zomer verder op met abrikozen, perziken, Japanse wijnbes, frambozen, pruimen, bramen en peren, of een selektie daarvan. Minder zoete zomervruchten als aalbessen, sommige bramerassen, zwarte bessen, blauwe bessen en bosbessen zijn niet zo geschikt voor de rumpot. Bij iedere toevoeging van een nieuwe laag vruchten zal er minder rum nodig zijn omdat de vruchten in de pot sap afgeven. Toch is een rumpot geen goedkope hobby al is het resultaat verrukkelijk. Zoals de vriendin die mij het recept voor de rumpot aan de hand deed, zei: “je moet er natuurlijk wel van nippen”.

    • Florine Boucher