Motorfan komt voor internationale toppers

Zie verder pagina 17 ASSEN, 28 JUNI. Het Nederlandse motorpubliek is minder chauvinistisch dan de critici vreesden. De 63e TT van Assen werd bijgewoond door honderdtwintigduizend fans. Die gaven met hun afwezigheid aan dat het gemis aan nationale topracers geen reden is thuis te blijven. Het motorgevoel is universeel.

De grote opkomst is volgens de TT-organisatie mede te danken aan het lage entreegeld. In Assen is men van mening dat publiek en topsport onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bij de Grand Prix in Hockenheim kwamen twee weken geleden nog maar dertigduizend toeschouwers, een derde van het aantal dat voorheen in Duitsland aanwezig is. Daar bepaalt Bernie Ecclestone de zaken. In Assen wordt de Brit gedwarsboomd door een paar stugge Drenten, die Ecclestone's wens om de toegansprijzen flink op te krikken, niet honoreren. Een kaartje in Assen kost gemiddeld veertig gulden.

De TT is met zijn vele bochten sowieso een unieke Grand Prix aan het worden. De Australische 500cc-ster Mick Doohan uitte de afgelopen week forse kritiek op het parcours, dat volgens hem een vergelijking met het levensgevaarlijke stratencircuit op het eiland Man gemakkelijk kon doorstaan. Alleen de bomen ontbreken nog, meent Doohan.

De kopman van het Honda-team mag dan een hekel hebben aan het circuit van Drente, zijn motivatie had er wederom niet onder te lijden. In een fraai duel met de Texaan Kevin Schwantz en Louis Barros kwam Doohan net tekort. Hij nam al snel de leiding maar werd achterhaald door het Suzuki-tweetal. Twee ronden voor het einde haakte koploper Barros af na een vrije val in de strobalen. Schwantz hield Doohan juist achter zich. De Texaan liep weer uit in het WK-klassement. Zijn enig overgebleven rivaal en landgenoot Wayne Rainey had de hele week al motorische problemen en eindigde zaterdag als vijfde. De Nederlandse priv'e-rijder Cees Doorakkers werd 21e. De Honda-renstal had in Assen een primeur met de electrisch ingespoten brandstof op de motor van de Japanner Itoh.

In de kwartliter-klasse reed de Italiaan Loris Capirossi van start tot finish naar de overwinning. Wilco Zeelenberg werd zevende. Jurgen van den Goorbergh sleepte zijn eerste WK-punt in de wacht met een vijftiende plaats. Zijn broer Patrick moest de strijd na elf van de achttien ronden staken. Bij de 125 CC-race won de Duitser Raudies en werd Hans Spaan vijfde, verreweg zijn beste prestatie van dit seizoen. De Zwitsers Biland en Waltisperg wonnen de zijspan.