Met z'n vieren squashen

Dit weekeinde werd in Zutphen voor de eerste maal het Nederlandse kampioenschap squashdubbel gehouden.

De finalisten plaatsen zich voor de eerste WK dubbel die dit najaar in het Duitse Detmold worden afgewerkt. Met het organiseren van de titelstrijd gaf de Nederlandse Squash Rackets Bond (NSRB) toe aan de wens die al enige tijd door de spelers in de top van het Nederlandse squash wordt geuit. Waar de minder geoefende spelers in het gewone enkelspel al moeite hebben buiten het squashballetje niets te raken, proppen de topspelers zich met graagte gevieren op de zes meter en veertig centimeter smalle squashbaan.

Het lijkt wat krap. “Toch zijn er geen ongelukken gebeurd”, vertelt Hans Arens, medewerker wedstrijdzaken van de NSRB. “We hadden de veiligheidsbrillen nog extra bij de spelers aanbevolen maar die wilden er geen gebuik van maken.” Dubbelwedstrijden behoren eigenlijk gespeeld te worden op echte dubbelbanen die één meter twintig breder zijn dan normaal. Nederland kent die banen nog niet. Arens: “Alleen in Haarlem is een zaal die door het schuiven met wanden breder kan worden gemaakt. Straks bij de WK zal er wel op echte dubbelbanen worden gespeeld.” De squashbond hoopt dat het dubbelsquashen aanslaat onder de oudere ervaren squashers. Door het grote aantal spelers dat in een kleine ruimte actief is, is tactisch inzicht belangrijker dan conditie.

De 25-jarige Lucas Buit, één van de weinige Nederlandse profsquashers, werd samen met André Ruygrok de eerste Nederlandse dubbelkampioen.

Liepen jullie elkaar niet in de weg?

Nee, dat viel erg mee. Maar je moet natuurlijk goed uitkijken want je raakt elkaar snel. Oppassen met doorslaan vooral. Deze discipline vereist veel ervaring en beheersing. Idealer is een grote baan. In Engeland heb ik er wel eens één gezien maar er nog nooit op gespeeld

Is het inderdaad minder vermoeiend dan het gewone enkelspel?

Nou nee. Omdat je met zoveel bent zijn de rally's veel langer. De finale werd een vijfsetter die anderhalf uur duurde. Voor het publiek was het uiterst specatulair.

Dus het experiment was voor herhaling vatbaar?

Ja, een geslaagd toernooi al leverde de titel me geen cent op.

    • Wout van Erven