Leeuwarder cultuurprijs voor Oerol

LEEUWARDEN, 28 JUNI. Directeur Joop Mulder van het Oerol-festival heeft de cultuurprijs 1993 van het Leeuwarder actiecomité "De leeuw is los' gekregen. Het comité, een gezamenlijk initiatief van tien culturele instellingen, voert actie tegen de bezuinigingen op festivals en manifestaties die de gemeente Leeuwarden wil doorvoeren.

De prijs bestaat uit een sculptuur en een uitnodiging om de raadsvergadering bij te wonen waarin de bezuinigingen - 1,5 ton - besproken worden. Volgens het comité heeft Mulder “ondanks voortdurende tegenwerking van overheden doorgeknokt”. De prijs is een troostprijs. “Mulder kan zien dat het altijd nog erger kan in Friesland.”

Het actiecomité heeft tientjes gend voor een paginagrote protestadvertentie en ruim vierhonderd handtekeningen opgehaald. Ook Mieke Vestdijk verzamelde gisteren handtekeningen tijdens de voorlees-estafette van de roman De Koperen tuin in de Prinsentuin. Het comité heeft, bij nader inzien, afgezien van het sturen van bedelbrieven naar een groot aantal gemeentes in het land omdat dit actiemiddel "nestbevuilend' zou werken.