Kroaten en Serviërs belegeren Maglaj

GENEVE/SARAJEVO, 28 JUNI. In Centraal-Bosnië hebben de Bosnische Kroaten, op sommige plaatsen bijgestaan door de Bosnische Serviërs, dit weekeinde hun offensief tegen enkele moslim-bolwerken gentensiveerd. De stad Zepce is van de buitenwereld afgesloten. Volgens een VN-woordvoerder “staat de stad in brand”.

De strijd concentreert zich volgens radio-Sarajevo op een reeks steden, waarvan Zepce er een is. Maglaj wordt volgens radio-Srajevo “van alle kanten” bestookt door zowel Serviërs als Kroaten. Daarnaast bestoken de Kroaten de moslims in Zavidovici, het verder naar het zuiden gelegen Kiseljak en het ten noordwesten van Maglaj gelegen Teslic. Vooral in Zepce en Maglaj is de situatie wanhopig. Een correspondent van radio-Sarajevo in Maglaj meldde dat “Maglaj en zijn inwoners verdwijnen. Op de straten en in de gebouwen liggen de doden, terwijl de gewonden op hulp wachten die niet komt.” Onafhankelijke waarnemers hebben de berichten niet kunnen bevestigen; alleen in Zepce konden waarnemers nog doordringen.

In Sarajevo kwamen gisteren zeven kinderen om het leven door de ontploffing van een granaat. Een 19-jarige Turkse journalist, een verslaggever van het blad Milli Gazete, werd in de Bosnische hoofdstad door een sluipschutter doodgeschoten.

In Genève wordt vandaag het overleg over de door de Bosnische Kroaten en Serviërs voorgestelde driedeling van de republiek voortgezet; het wordt geboycot door de Bosnische president Izetbegovic en zijn plaatsvervanger Ganic. Volgens de zeven andere, wel in Genève aanwezige leden van het Bosnische staatspresidium is het niet de bedoeling achter Izetbegovic' rug tot een afspraak met de Kroaten en Serviërs te komen en wordt ook voorlopig niet gesproken over de grenzen van de drie confederale eenheden waaruit de republiek in de toekomst zou moeten bestaan, maar zal het voorlopig gaan om “de principes van de etnische verdeling”. De EG-bemiddelaar in het Bosnië-overleg, Lord Owen, zei gisteren dat er “een kleine kans” bestaat dat de Bosnische moslims uiteindelijk akkoord zullen gaan met het plan voor de opdeling van Bosnië in drie etnische eenheden. Een van de leiders van de Bosnische Serviërs, parlementsvoorzitter Krajisnik, zei gisteren dat “Bosnië niet meer bestaat” en dat de repuibliek derhalve “moet worden opgedeeld”. Hij voegde daaraan toe dat de Bosnische Serviërs “het strategische doel hebben niet gesoleerd te leven van de Serviërs in Servië en (Kroatisch) Krajina”. “De Serviërs willen met de Kroaten en moslims communiceren, op voet van gelijkheid, maar ze willen niet dat hun de handen daarbij gebonden zijn.” (Reuter, AP, AFP)