Kondo & Ima

Toshinori Kondo & IMA: Taihen & Metal Position (4166-2). Distributie: Virgin. The März Combo: Live in Wuppertal (FMP CD 47). Distributie: BVHAAST.

De Japanse trompettist Toshinori Kondo volgt al jarenlang twee sporen; free jazz met allerlei ad hoc-groepen, veel strakkere muziek met zijn zesmansgroep IMA. Twee alleen in Japan uitgebrachte lp's van de laatste groep zijn onlangs heruitgebracht op één cd, getiteld Taihen & Metal Position. De koers die Kondo hierop vaart is ondoorgrondelijk. In het op keiharde drumaccenten steunende We know Smart bijvoorbeeld probeert hij op de funky Miles Davis te lijken, in Cereza Rosa echter, een parafrase op 'Cherry Pink and Apple Blossom White' doet hij in zoetheid Herb Alpert concurrentie aan. Hoe IMA gaat klinken op het North Sea Festival (10 juli) valt dus niet te voorspellen. In ieder geval niet als The März Combo, een tentet o.l.v. de Duitse rietblazer Peter Brötzmann waar Kondo ook deel van uit maakt. Live in Wuppertal heet de cd en dat het leeft is een understatement. Zo afgemeten als IMA soms speelt, zo ruig en anarchistisch gaat het er bij Brötzman toe, met zoon Caspar op gitaar in de voorste linie. Ook de electrische trompet van Kondo dringt zich soms fel priemend naar voren. Na 74 intense minuten is er een fade out nodig om er een eind aan te maken.

Toshinori Kondo & IMA: Taihen & Metal Position (4166-2). Distributie: Virgin. The März Combo: Live in Wuppertal (FMP CD 47). Distributie: BVHAAST.

    • Frans van Leeuwen