Jane Goodall waarschuwt tegen beenmergtransplantatie apen TNO

LEIDEN, 28 JUNI. De internationaal vermaarde apen-expert dr. Jane Goodall heeft zaterdag ernstig gewaarschuwd tegen experimentele beenmergtransplantaties bij TNO. Daarbij zouden beenmergcellen van chimpansees moeten worden getransplanteerd naar aidspatiënten.

Goodall hield zaterdag de openingslezing "ape-man/man-ape' op het in Leiden gehouden Congres Pithecanthropus, dat deze hele week duurt. Goodall zei van de proeven op de hoogte te zijn gebracht door de apenvakbond Pro Primates.

“Stel je voor dat zo'n experiment succesvol zou zijn,” aldus Goodall, “wat zou dat dan betekenen voor de op zijn hoogst 350.000 chimpansees die de wereld nog telt, een populatie die bovendien steeds geringer wordt? En dat tegen de achtergrond van veertien miljoen aidsslachtoffers, een aantal dat sterk groeit. Ik denk dat iedereen daar wel een antwoord op kan bedenken. Het is duidelijk dat onmiddellijk moet worden uitgezien naar alternatieven.”

TNO bevestigt dat de Rotterdamse professor dr. D.W. van Bekkum met de gedachte speelt om een dergelijke studie te gaan doen. “Maar het idee verkeert nog in een oerstadium. Het is interessant dat chimpansees resistent zijn tegen aids en dat biedt aanknopingspunten. Maar het is helemaal de vraag of het wetenschappelijk gezien tot een echte proef komt en daarnaast is het nog de vraag in hoeverre zo'n experiment maatschappelijk haalbaar is. In die zin is het betreurenswaardig dat hieraan ruchtbaarheid is gegeven en dus mogelijk valse hoop oproept bij mensen die met het virus zijn genfecteerd.”

Drs. I. Spruit, directeur van Pro Primates acht het experiment "volstrekt onaanvaardbaar'. “Het is treurig dat er door professor Van Rood in april al over is gespeculeerd op de televisie bij de presentatie van zijn rapport over de toekomst van het Primatencentrum van TNO. Ik geloof danook niet dat de proef in zo'n oerstadium verkeert. Het is ons bekend dat er al aidspatiënten zijn benaderd om deel te nemen en op een soort wachtlijst te komen. Als men het dan over het geven van valse hoop heeft vind ik dit ernstiger dan de hele affaire Buck,” aldus Spruit.