Fourth World

Fourth World: Fourth World (B&W Music BWO 30)Distributie: Dureco

Het moet wel gek lopen als hun optreden op het North Sea Jazz Festival (9 juli) niet ontzettend gezellig wordt. De net als de groep geheten cd Fourth World swingt zo aanstekelijk dat geen wereldburger er koud bij kan blijven. Goede naam trouwens: de Derde wereld wordt vooral met armoe en mislukking geassocieerd maar de vier musici van deze band, het Braziliaanse echtpaar Purim/Morero, landgenoot gitarist José Neto en de Amerikaanse multi-instrumentalist Gary Meek hebben daar vast geen last van.

Slagwerker Airto Morero - o.a. Santana, Miles Davis en Wheather Report - kent het klappen van de zweep en jaagt zijn band met vaart en verve door een tiental stukken van eigen hand, met als lekkerste Earthquake, Lua en Seven Steps. Moreira's stem is niet groots en die van Flora Purim ook niet, maar het doet geen afbreuk aan de feestelijke sfeer. Het knapste van deze in een Londense studio opgenomen cd is misschien wel de live-suggestie die er van uit gaat.

Fourth World: Fourth World (B&W Music BWO 30)Distributie: Dureco

    • Frans van Leeuwen