Elf arrestaties na actie van blanke extremisten

JOHANNESBURG, 28 JUNI. De Zuidafrikaanse politie heeft gisteravond en vanmorgen elf mensen gearresteerd in verband met de bestorming afgelopen vrijdag door rechtse blanke extremisten van het World Trade Centre bij Johannesburg, waar de onderhandelingen over democratie plaatshebben.

De aanklachten zijn onbekend. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten. President De Klerk beloofde vrijdagavond vervolging van de daders, nadat de politie door het Afrikaans Nationaal Congres en andere partijen was gekritiseerd wegens haar afwachtende houding. Zo'n vierhonderd extreem-rechtse blanken, voornamelijk van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), bezetten het gebouw enkele uren. De demonstranten, van wie velen zwaar bewapend waren, mishandelden aanwezigen, kalkten leuzen op de muren en richtten schade aan. De politie greep niet in om een bloedbad te voorkomen. De Verenigde Naties hebben de aanval veroordeeld. Een onderzoeksteam van de politie heeft het afgelopen weekeinde videomateriaal van de gebeurtenis bestudeerd om de daders te identificeren. Het is onduidelijk of de leiders van het Afrikaner Volksfront, de alliantie van rechtse groepen die een blanke staat eisen, ook zullen worden aangehouden, zoals het ANC heeft geëist. De generaal van politie, Johan van der Merwe, zei dit weekeinde dat de rol van Eugène Terre'Blanche, leider van de AWB moeilijk te bepalen is. Hij nam de oud-generaal van de landmacht Constand Viljoen, die het front aanvoert, in bescherming. Viljoen heeft vergeefs geprobeerd zijn aanhang af te houden van de actie.