Ehrens zoekt naar ideale eenheid

ARNHEM, 28 JUNI. Weinig ruiters zijn in de gelukkige omstandigheid dat eigenaren hun na de verkoop van een toppaard onmiddellijk kunnen voorzien van een gelijkwaardige opvolger die bij hen past. De Nederlandse springsport is in feite in handen van een paar grote eigenaren. De meest invloedrijke is bondscoach Hans Horn. Hij wordt gesteund door mede-eigenaren zoals Holtkamp en sponsor Bollvorm. Met Bollvorm is meteen de naam van de tweede grote eigenarencombinatie gevallen. De derde is de familie Gordijn, eigenaar van een Weerts bouwbedrijf. Niet alle belangen zijn in Nederland zelf ondergebracht. Zo hebben de Belgische stoeterij Zangersheide en de Mexicaan Romo met hun ruiters Raymakers en Tops veel invloed op de Nederlandse springsuccessen.

De familie Gordijn opereert waarschijnlijk het meest zelfstandig, los van adviezen van Horn. Of alle investeringen hun geld wel zullen opleveren, is daarmee de vraag. Een paard is te koop, maar geld is geen garantie voor het succes van de combinatie ruiter-paard. Hoe moeilijk het is om daadwerkelijk een eenheid te worden met een paard dat door andere ruiters is afgericht en getraind, ervaart Rob Ehrens momenteel aan den lijve. Opmerkelijk is dat de familie Gordijn voor het bereden krijgen van haar laatste aankopen terug is gekomen bij deze sympathieke ruiter. En dat terwijl Ehrens hun stal een kleine vier jaar geleden als vaste ruiter verliet. “Ik bleef bij stal De IJzeren Man gewoon steeds dezelfde kleine werknemer,” zo verklaart Ehrens zijn vertrek van destijds, “daar was ik niet tevreden meer mee. Al is het nu keihard werken, ik heb nooit een dag spijt gehad van mijn vrije ondernemerschap”.

Ehrens was wel gevleid door het verzoek van zijn oude werkgever om de paarden Wunderknabe en Papillon te gaan rijden. Hij stemde daar graag mee in. De ambitie van Gordijn om volgend jaar bij de hippische wereldspelen in Den Haag het liefst zowel in het Nederlands dressuurteam als het springteam met een eigen paard vertegenwoordigd te zijn, wordt door Ehrens toegejuicht, maar vervult hem ook met enige zorg. Een onlosmakelijke eenheid met de gegeven paarden voelt hij zich nog niet. Ehrens: “Noem de beste paarden van de laatste jaren maar op. Milton, Jappeloup, Egano, al die paarden waren of zijn onverslaanbaar in de combinatie met hun ruiters Whitaker, Durand en Lansink. Het is niet gezegd dat een andere ruiter met deze paarden zo'n topcombinatie zou hebben gevormd. Zoiets is niet zomaar te koop. Verder weet ik ook niet of Wunderknabe alle kwaliteit echt wel in zich heeft. Ik ken hem daarvoor nog onvoldoende.”

De 35-jarige Ehrens heeft altijd gegolden als stijlruiter bij uitstek. Hij leerde zijn klassieke wijze van rijden van oud-bondscoach Henk Nooren. Hij reed al vier EK's, twee keer een wereldkampioenschap en een keer de Olympische Spelen en was in 1983 en 1988 Nederlands kampioen. Ehrens: “Een topcombinatie, dat was ik met Olympic Sunrise. Je moet een paard hebben waar je niet elke sprong uit hoeft te kneden. Een paard dat je niet elke hindernis van het hout af moet zien te houden. Een paard moet het gewoon hebben, beter kan ik het niet uitdrukken. Dan moeten vervolgens de karakters van ruiter en paard bij elkaar passen. Ik ben zelf fysiek niet sterk genoeg voor een erg flegmatiek paard en van een onvoorzichtig paard word ik nerveus. En tenslotte kun je wel denken dat je een crack onder het zadel hebt, als bondscoach Horn het een ezel vindt, kom je ook nergens.”

Paarden van trouwe eigenaren zoals Klaver, hengstenhouder Roelofs en nu Gordijn moeten in de leemte van de verkoop van Olympic Sunrise en de pensionering van Oscar Drum gaan voorzien. Maar het EK dit jaar komt te vroeg. Zelfs nu Egano van Lansink wegens een langzaam herstellende blessure niet zal kunnen deelnemen aan het EK, zal bondscoach Horn geen beroep op Ehrens doen. “Wunderknabe? Het beste aan dat paard is zijn naam,” zo becommentarieert de bondscoach de kwaliteiten van de dertienjarige bruine ruin die eerder met de Duitsers Karsten Huck en René Tebbel ook al geen onverslaanbare combinatie vormde.

Ehrens kwam in Arnhem met acht van de negen aan hem toevertrouwde paarden aan de start. Die uitgebreide startmogelijkheid is uniek voor Champion Arnhem. Ehrens: “Er zijn drie concoursen ter wereld die bij iedereen een begrip zijn vanwege hun traditie, hun organisatie, het prijzengeld en de kwaliteit van het deelnemersveld. Dat zijn Hickstead, Aken en Calgary. Maar Armhem komt voor mij meteen op de volgende plaats. Het is een uniek evenmement dat zijn weerga in Nederland niet kent.” Met Wunderknabe won Ehrens een nationale rubriek. De 65.000 harde guldens van de hoofdprijs, moest hij overlaten aan John Whitaker, de ruiter die niet alleen met zijn fameuze schimmel Milton, maar ook met diens stalgenoot Gammon een winnende combinatie is geworden.

    • Claartje van Andel