Bridgers vervullen droom door zich te plaatsen voor WK

MENTON, 28 JUNI. Het Nederlandse open team is, na een gelijkspel tegen Hongarije in de laatste ronde, vierde geworden op het EK bridge in Menton. Daarmee heeft Oranje zich het recht verworven mee te doen aan de Bermuda Bowl (WK open viertallen) dat over twee maanden in Santiago de Chili wordt gehouden. Dat Nederland zo ver zou komen, verbaast sterspeler Enri Leufkens niet echt. “Verleden jaar werden wel al derde op de Olympiade. En we hebben natuurlijk ook een wereldteam. We hoeven voor niets en niemand bang te zijn. Meedoen aan de Bermuda Bowl is het ideaal van iedere bridger en zeker altijd mijn droom geweest.”

Voor het Nederlandse bridge is deze prestatie van historische betekenis. Sinds de zestiger jaren is het niet meer voorgekomen dat Nederland zich voor de Bowl wist te plaatsen. Hoewel de voorsprong in wedstrijdpunten op het als vijfde geëindigde Zweden nog redelijk groot bleek, beleefden de talrijke Oranje-supporters in de volle demonstratiezaal nog menig angstig moment. Concurrent IJsland immers, was bezig aan een walk-over tegen het freewheelende Denemarken, dat zich een ronde eerder al verzekerd had van tickets naar Chili. Toen IJsland halverwege de tweede helft "virtueel' de vierde plaats van Oranje had overgenomen, gebeurden er twee dingen. Ten eerste begon het tot dan toe uiterst matig draaiende Nederland weer punten te sprokkelen en ten tweede bleek dat de scores van de wedstrijd IJsland-Denemarken niet klopten. Toen de partij over was kon Holland opgelucht ademhalen. De eerder uitgerekende score van 24-6 bleek onjuist. IJsland had slechts met 18-12 gewonnen.

Europa zal straks in Santiago goed vertegenwoordigd zijn. Gek genoeg schatten sommigen de kansen van Europees kampioen Polen daar niet zo heel hoog in. Dat komt door hun manier van spelen. Zij zijn heel handig in het vergaren van punten tegen zwakkere landen. Tegen echt sterke landen hebben ze in Menton steken laten vallen.

De Polen zullen het sowieso niet makkelijk krijgen. Het rommelt in het team van gelouterde topspelers. Martens en Lesniewsky gaan niet naar Chili. Martens wil, zo zei hij, niet meer door Gawrys gekoeieneerd worden. “Gawrys vergalt mijn plezier. Sinds zijn Individueel Europees Kampioenschap van vorig jaar is de roem hem naar het hoofd gestegen. Te gek voor woorden. Zeker als je ziet hoeveel fouten mijnheer "Superstar' zelf nog heeft gemaakt.”

Pikant in dit verband is het verschil in afspel op een hand uit de wedstrijd Polen-Nederland. Gawrys ging drie down in een kwetsbare 6ß7, die aan de andere kant door Bauke Muller op prachtige wijze gemaakt werd. De rustige Westfries kreeg hier de prijs van het beste afspel van het toernooi voor.

De andere Europese landen die zich hebben geplaatst, Noorwegen, Denemarken en ook Nederland, hebben een gelijkmatiger biedstijl dan de Polen. Ze zijn stuk voor stuk in staat tegen sterke tegenstanders steady te opereren. Twee paren die met hun spel in Menton diepe indruk maakten waren het echtpaar Doris en Peter Schaltz (Denemarken) en Tor Helness (35) en Geir Helgemo (23) van Noorwegen. De drie Nederlandse paren deden het ook zeer behoorlijk. Jansen-Westerhof hadden een prima debuut. Hoewel ze minder aan de bak kwamen dan de olympische "line up', Leufkens-Westra en De Boer-Muller, lieten ze zich daardoor niet deprimeren. Juist zij haalden heel wat punten binnen. Met Chili in zicht, zou het voor Leufkens-Westra, algemeen erkend als het beste paar van Nederland, geen kwaad kunnen nog wat te schaven aan hun biedsysteem. Op dat gebied deden zich nog wel wat schoonheidsfoutjes voor. Aangetekend zij, dat dit paar altijd wordt opgesteld tegen sterke tegenstanders en dan de kastanjes uit het vuur mag halen.

De laatste ronde kende heel wat moeilijk te taxeren handen. Een hand waarop Nederland veel punten won is te zien in het onderstaand diagram.

Open teams, ronde 29, Nederland-Denemarken, spel 20:

West geverNoord

Allen kw.ß7 A3

ß6 9876

ß5 V1075

ß4 543

WestOost

ß7 B9854ß7 H1076

ß6 42ß6 AB3

ß5 A2ß5 B643

ß4 AV92ß4 H6

Zuid

ß7 V2

ß6 HV105

ß5 H98

ß4 B1087

In de open kamer speelden Leufkens-Westra 4ß7 bekwaam één down. Ze kregen een harten-, een ruiten- en twee troefslagen. In de gesloten kamer speelde Bauke Muller vanuit west 4ß7. Hij nam de uitkomst van ß55, via de vier en heer met het aas en speelde onmiddellijk ruiten na. Noord nam met de vrouw, switchte naar harten. Muller nam ß6A en gooide op ß5B zijn hartenverliezer weg. Hoewel de leider daarna de troeven normaal aansneed en dus troefaas en troefvrouw nog afstond was het contract gemaakt: 12 broodnodige imps naar Nederland.

    • Jan van Cleeff