Bij bomaanslagen in toeristenstad Turkije gewonden

ANKARA, 28 JUNI. Bij drie bomaanslagen in het toeristenstadje Antalya, aan de Turkse zuidkust, zijn gisteravond 23 gewonden gevallen, onder wie 12 Duitse, Zweedse en Finse toeristen. De toestand van twee Turken, onder wie een vierjarig jongetje, is kritiek.

De acties worden toegeschreven aan de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), die eerder deze maand een eenzijdig staakt-het-vuren in het Koerdische zuidoosten van Turkije ophief. De organisatie, die in deze bergachtige regio een guerrilla-oorlog voert voor een onafhankelijk Koerdistan, kondigde toen opnieuw de totale oorlog af en dreigde eveneens de aanvallen te zullen uitbreiden tot de toeristenoorden aan de west- en zuidkust.

[Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) acht een reisadvies voor vakantiegangers na de bomaanslagen in Antalya vooralsnog niet aan de orde. Het ANVR heeft over de situatie nog overleg met het ministerie van buitenlandse zaken en internationale contacten in de reiswereld. Afhankelijk van dat overleg wordt bezien of bepaalde stappen al dan niet nodig zijn.]

Ondanks verhoogde veiligheidsmaatregelen ontploften gisteravond kort na elkaar op drie plaatsen in het centrum van Antalya bommen. “Waar iedereen voor vreesde, is gebeurd”, zo kopte de populaire krant Hürriyet (vrijheid) het nieuws over de aanslagen op de voorpagina. De Staatsradio en -televisie (TRT) repte vanmorgen evenwel met geen woord van de acties.

In verband met de bomaanslagen zijn vannacht 12 mensen in Antalya opgepakt, van wie negen inmiddels zijn vrijgelaten. De toegangswegen tot de stad worden door de politie gecontroleerd, evenals het busstation.

Met de aanvallen op toeristenoorden, waarmee PKK-leider Abdullah Öcalan in de voorafgaande jaren ook al dreigde, hoopt de organisatie de Turkse staat fataal te treffen door de Europese toeristen af te schrikken. Toerisme vormt na de export de belangrijkste bron van inkomsten in Turkije. Deze snel groeiende sector bracht vorig jaar een kleine vier miljard dollar op. In totaal zeven miljoen toeristen bezochten Turkije, onder wie ongeveer 200.000 Nederlanders.

De Golfoorlog in 1991 heeft Turkije geleerd dat de toeristen uit West-Europa wegblijven zou gauw de onveiligheid in het land toeneemt. De toeristensector trok in 1992 weer enigszins aan. De hoop was dat die trend zich dit jaar zou voortzetten.

Pag 4: Hotelbranche getroffen

Het oplaaien deze maand van de Koerdische strijd in het Oosten en Zuidoosten van Turkije heeft er in ieder geval al toe geleid dat Turkse touroperators deze regio noodgedwongen op de zwarte lijst hebben geplaatst. Ze kunnen niet langer instaan voor de veiligheid van de passagiers, waardoor 90 procent van de hotelreserveringen in deze twee regio's inmiddels is geannuleerd. Volgens berichten in de Turkse pers zouden alleen al de hoteleigenaars in de grootste Koerdische stad Diyarbakir, in het zuidoosten, hierdoor dagelijks een verlies lijden van 600 miljoen Turkse lira's (een kleine 6000 dollar).

In twee Australische steden hebben demonstrerende Koerden vandaag twee gebouwen bezet uit protest tegen de behandeling van hun volksgenoten in Turkije. In Sydney bezetten vijfentwintig betogers een gebouw van de Verenigde Naties, waaruit ze na een uur door de politie werden verdreven. In Melbourne kwam het tot een soortgelijke demonstratie in het gebouw van het parlement van de deelstaat Victoria. Ook hier greep de politie in; in tegenstelling tot Sydney werden in Melbourne geen arrestaties verricht.

In drie Zwitserse steden werden zaterdag demonstraties van Koerden gehouden uit protest tegen de dood van een Koerd tijdens een betoging bij de Turkse ambassade. De man kwam om het leven toen vanuit de ambassade op de demonstranten werd geschoten. In Bern hielden duizend Koerden een zitdemonstratie bij de Turkse ambassade. Ze eisten onder andere de vrijlating van drie Koerden die vorige week bij de betogingen waren gearresteerd. (Reuter)