Beschuldigingen van omkoping voor Tapie slechts "lynchpoging'

PARIJS, 28 JUNI. Olympique Marseille, de kampioen van Frankrijk die op 26 mei als eerste Franse club de Europa Cup I won, riskeert naar de tweede divisie te worden teruggezet wanneer het bewijs wordt geleverd dat de club heeft geprobeerd spelers van een tegenstander, de voetbalclub Valenciennes, om te kopen.

De aanwijzingen zijn sterk: een Valenciennes-speler, Christophe Robert en zijn echtgenote Marie zijn door de justitie formeel beschuldigd van "passieve corruptie' en "medewerking aan passieve corruptie'. Zij hebben toegegeven dat ze 250.000 francs (ruim 80.000 gulden) hebben ontvangen. Wie het geld heeft overhandigd aan Marie Robert wil de justitie niet zeggen. De vermoedens gaan in de richting van Jean-Pierre Bernès, algemeen directeur van Olympique en rechterhand van de voorzitter van de club, Bernard Tapie.

Bernès kon nog niet worden verhoord. Politiemannen die vrijdagmiddag bij zijn fraaie woning in Cassis nabij Marseille aanbelden, kregen tot hun verrassing te horen dat Bernès in een ziekenhuis in Marseille was opgenomen wegens een "malaise'. Functionarissen van het ziekenhuis lieten zaterdag weten dat Bernès het goed maakt en "voor zijn gezondheid niet wordt gevreesd'. Rechter-commissaris Eric de Montgolfier die het corruptie-onderzoek leidt, veronderstelde daarop dat Tapie's naaste medewerker wellicht een “diplomatieke ziekte” heeft.

Tapie verklaarde dit weekeinde dat de beschuldigingen aan het adres van zijn ploeg als een “lynchpoging”. “Laat justitie in alle kalmte werken”, zei Tapie in een interview met Le Journal du Dimanche. In een adem voegde hij eraan toe dat “de regels van de verdediging noch het geheim van het onderzoek zijn gerespecteerd”. Tapie verzweeg dat hij afgelopen woensdag onaangekondigd in Valenciennes opdook om rechtercommissaris De Montgolfier uit te leggen dat in de wereld van het Franse voetbal andere regels gelden dan in de gewone samenleving.

De slapstick van Bernès en de beschuldigingen van Tapie tonen aan dat Olympique Marseille als een kat in het nauw verkeert. En dat is weer de consequentie van het besluit van voorzitter Le Graet van de Nationale Liga (de beroepsvoetbalorganisatie) in de Franse voetbalbond om een eind te maken aan de corruptiepraktijken die het Franse voetbal al jaren kenmerken. Tot nog toe werden "affaires' in eigen huis "behandeld', dat wil zeggen onder de mat geveegd. Le Graët schakelde echter de justitie in. En rechter-commissaris De Montgolfier stelt zich niet tevreden met de vangst van de "kleine vissen'.

De omkoping kwam aan het licht door het optreden van een bescheiden speler van Valenciennes, de 31-jarige verdediger Jacques Glassmann. Op 19 mei, de dag voor de wedstrijd Valenciennes-Olympique, zat Glassmann met twee ploeggenoten, Christophe Robert (29) en de Argentijn Jorge Burruchaga (30) in een hotelkamer in Valenciennes toen de telefoon ging. Aan de andere kant van de lijn meldde zich Olympique-speler Jean-Jacques Eydelie, een ex-ploeggenoot van het drietal en peetvader van de zoon van Christophe Robert.

Eydelie deed een beroep op zijn "vrienden' het in de wedstrijd kalm aan te doen. Valenciennes had een overwinning nodig om degradatie naar de tweede divisie af te wenden. Maar Olympique zou een week later, op 26 mei in München tegen AC Milan aantreden in de Europa Cup-finale. Als Valenciennes zou gaan "schoffelen' zou Olympique het mogelijk gehandicapt door blessures tegen de Milanezen moeten opnemen. Glassmann zei onmiddellijk nee, maar Robert, een van de beste aanvallers van Valenciennes, toonde meer begrip en werd doorverbonden met iemand die zich meldde als Jean-Pierre Bernès.

Glassmann stelde de volgende dag zijn trainer en voorzitter op de hoogte van de telefoongesprekken. In de wedstrijd die Olympique met 1-0 won, werd Robert al na twintig minuten "geblesseerd' aan een knie. Na afloop kon de clubarts geen uitsluitsel verstrekken over de blessure van de aanvaller. Het Valenciennes-bestuur tekende officiëel een "reserve' bij de uitslag aan. De volgende dag werden alle Valenciennes-spelers ondervraagd over het geheimzinnige telefoontje. Glassmann bleef bij zijn verklaring, Robert en Burruchaga, de beste schutter van Valenciennes, ontkenden aanvankelijk maar gaven tenslotte toe dat hen "voorstellen' waren gedaan, maar dat ze die hadden afgewezen.

Terwijl Tapie honderd directeuren van ondernemingen in Marseille opwekte om deel te nemen in het kapitaal van zijn voetbalclub, werd vorige week Robert in voorlopige hechtenis genomen. In de tuin van de ouders van zijn vrouw Marie, in Périgueux (Dordogne), vinden politiemannen dozen met daarin 250.000 francs. Marie Robert erkent dat ze het geld in ontvangst heeft genomen in Hotel Novotel in Valenciennes waar Olympique verbleef de avond voor de wedstrijd tegen de club uit het noorden. Het echtpaar Robert en Olympique-speler Eydelie is op vrije voeten gesteld, maar moet zich ter beschikking van de justitie houden.

    • Jan Gerritsen