Ambtenaren hervatten na vakantie hun "harde' acties

UTRECHT, 28 JUNI. De vakbonden voor het gemeentepersoneel hebben de stakingen en werkonderbrekingen voor een beter CAO-bod van de werkgevers opgeschort tot 13 september. Tijdens de vakantieperiode worden de acties op bescheiden schaal voortgezet, zo besloten de kaderleden van AbvaKabo, CFO en Novon vanmiddag in Utrecht.

De gemeente-ambtenaren hebben tot dusver acht weken actie gevoerd om hun eis van 2,5 procent loonsverhoging kracht bij te zetten. Het laatste bod van de werkgevers, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, “koopkrachtbehoud voor de meeste ambtenaren”, werd enkele weken geleden al van de hand gewezen door de bonden. Sindsdien hebben de onderhandelaars geen overleg meer gevoerd.

De kaderleden uit de regio's zeiden dat de acties in september “minder ludiek, harder en minder fatsoenlijk zullen worden”. Zo zal Rotterdam op 13 september opnieuw het voortouw nemen met een 48-uursstaking van het openbaar-vervoerbedrijf RET. Tot nu toe duurden de stakingen niet langer dan 24 uur. In Dordrecht wordt die dag het huisvuil niet opgehaald en gaat de vuilverbrander twee dagen dicht.

Deze week worden er nog veel stiptheidsacties bij reinigingsdiensten en op stadhuizen gehouden. In Rotterdam blijft vrijdag de sociale dienst de hele dag dicht.