Actiegroep blokkeert Dam om verkeersplan

AMSTERDAM, 28 JUNI. Op de klanken van Schuberts "De dood en het meisje' zetten twee mannen de snijbrander op een grijze auto. Na twintig minuten valt ze uiteen. “Op naar de volgende”, roept een jongen uit het publiek.

Het Platform Binnenstad Autovrij blokkeerde zaterdag met deze actie het kruispunt op de Dam uit protest tegen het verkeersplan van de Amsterdamse wethouder Ten Have. Dit plan komt in grote mate tegemoet aan de parkeerbehoefte van bewoners en bezoekers en gaat voorbij aan de uitslag van het vorig jaar maart gehouden referendum. Daarbij sprak een kleine meerderheid van de bevolking zich uit voor halvering van het autoverkeer in de binnenstad. Het college van B en W heeft nog geen besluit genomen over de vermindering van het autoverkeer.

“De politiek negeert de uitslag van het referendum volkomen”, zegt A. Guit, een van de organisatoren van de actie. De file door de blokkade op de Dam groeit intussen gestaag. “Ik zal maar niet zeggen wat ik allemaal naar me hoofd geslingerd krijg”, zegt een motoragente die het verkeer omleidt. “Zo'n actie is zinloos”, zegt ze. “De binnenstad autovrij? Dat moeten ze in één keer van bovenaf opleggen.” Onder een spandoek met het opschrift "Minder auto's, meer lucht' staat een moeder met kinderwagen. “Nu ik die kleine heb, zie ik de stad met heel andere ogen.” Doodeng is het om met haar kind door de stad te fietsen. “En overal staan die rotauto's geparkeerd”, klinkt een scheldpartij naast haar.

Het Platform Binnenstad Autovrij presenteerde zaterdag een eigen verkeersplan: binnen tien jaar moet de de helft van alle parkeerplaatsen verdwijnen en geldt in de binnenstad een dertig-kilometer-per-uur-regeling.