Aantal "redders' groeit in PvdA

Ontbrekende oriëntatie in de top leidt snel tot gerommel aan de basis.

Steeds meer mensen werpen zich op als "redder' van de PvdA. Oud-minister André van der Louw wilde vorig jaar leider Wim Kok via een crisiscomité onder curatele stellen. Zijn trouwe adjudant, VARA-medewerker Jan Nagel, noteerde onlangs in de Volkskrant vilein over marathonloper Kok: “Het is nu al te voorzien dat hij als laatste - ver na sluitingstijd - volgend jaar mei de finish zal passeren.” Met fractieleider Wöltgens en voorzitter Rottenberg (“de eerste partijvoorzitter die alle leden kent”), vereffende deze ex-senator ook wat oude rekeningen.

Bij een partij die zijn greep op de zaken verliest, krijgt populisme vaak de overhand. Oud-vakbondsman Jaap van de Scheur haalt met zijn Solidariteit '93 uit naar de PvdA: zij komt niet meer op voor de zwaksten. Zijn medestanders zien in hem een Messias die weet “wat er in het volk leeft”. Mensen als Piet de Visser hebben de Tweede Kamer en de PvdA verlaten, zij zitten niet meer op de door mensen als Van der Louw en oud-staatssecretaris Schaefer bevolkte F-side van de PvdA-tribune.

Mindere bekende PvdA-leden hebben ook hun houvast verloren, zoals het Rotterdamse comité "De man van het volk'. In een interne nota schrijft het comité dat het “na 7 jaar falend partijleiderschap van Wim Kok” een discussie over partijvernieuwing wil. “Wil de PvdA het jaar 2000 halen” dan moet zij snel op zoek naar een nieuwe leider. “De PvdA is speelbal geworden van het CDA. Iedereen ziet het behalve de partijleider van de PvdA”. Volgens het comité moet Kok weg, maar van de groep “volhardende partijvernieuwers” uit Noord-Holland en Friesland mag hij juist blijven. Naarmate de PvdA minder leden heeft, neemt het aantal "redders' toe. (DJE)

    • Mark Kranenburg
    • Rob Meines