Aanhouding leden RAF in oosten Duitsland kost twee personen het leven

BONN, 28 JUNI. Bij de aanhouding van twee mensen die de Duitse justitie rekent tot het zogenoemde "commandoniveau' van de links-extremistische Rote Armee Fraktion (RAF) zijn gistermiddag twee doden gevallen. Dat gebeurde in het plaatsje Bad Kleinen (nabij Schwerin in Mecklenburg-Vorpommern) bij een vuurgevecht tussen een speciale politie-eenheid en de 40-jarige Wolfgang Grams en de 36-jarige Birgit Hogefeld, die beiden sinds 1984 werden gezocht.

Birgit Hogefeld wordt er onder meer van verdacht in 1988 te hebben deelgenomen aan de moordaanslag in Bonn op Hans Tietmeyer, een vertrouweling van kanselier Helmut Kohl, destijds staatssecretaris van financiën, nu vice-president van de Bundesbank.

Volgens een woordvoerder van de Duitse landelijke recherche (BKA) openden de twee RAF-verdachten het vuur toen zij, nadat zij een café voor het station van Bad Kleinen hadden verlaten, merkten dat een grote politie-eenheid hen wilde arresteren. Grams en een lid van de anti-terreurgroep van de grenspolitie (de GSG-9) werden dodelijk getroffen, een politieman en een vrouwelijke spoorwegambtenaar raakten licht gewond. De aanhouding van RAF-verdachten was de eerste sinds 1986. De laatste aan de RAF toegeschreven aanslag (op een splinternieuwe gevangenis bij Darmstadt) dateert van maart jongstleden. Voor de moeizame pogingen om langdurig gevangen zittende RAF-leden te bewegen alle geweld af te zweren in ruil voor vervroegde invrijheidstelling kan de afloop van de arrestatie van gisteren een nieuwe complicatie betekenen.

Volgens het massablad Bildzeitung behoorden Birgit Hogefeld en Grams tot een groep RAF-leden die in de jaren tachtig waren uitgeweken naar de DDR en daar een andere identiteit hadden gekregen. De politie zou hen nu op het spoor zijn gekomen dank zij dossiers van de vroegere Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi). De BKA wilde vanmorgen niet op dit bericht reageren.

    • J.M. Bik