WVC kiest architect voor nieuw gebouw

DEN HAAG, 26 JUNI. Het ministerie van WVC verhuist van Rijswijk naar het centrum van Den Haag. Het nieuwe gebouw zal worden ontworpen door de bekende Amerikaanse architect Michael Graves.

Dit hebben ambtenaren van WVC gisteren bekendgemaakt. Graves ontwierp onder meer het Disney-hoofdkantoor in Los Angeles, een gebouw dat opvalt door zijn zeven meter hoge dwergen in de voorgevel.

Ongeveer 1.600 ambtenaren van WVC zijn in Rijswijk gevestigd. Een aantal onderdelen en rijksdiensten die onder WVC vallen, zoals het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne (Bilthoven) en Monumentenzorg (Zeist) zullen niet naar Den Haag verhuizen.

De nieuwe huisvesting komt in de buurt van het Haagse Centraal Station en maakt deel uit van het project Nieuw Centrum in de binnenstad, dat is vormgegeven door de Oostenrijker Rob Krier. Tussen het station en het nieuwe stadhuiscomplex wordt zo'n 100.000 vierkante meter kantoorruimte geschapen.

Een bezwaar van de WVC-ambtenaren tegen de lokatie in Rijswijk is de reistijd naar Den Haag. Het regeringsbeleid is gericht op een concentratie van overheidsgebouwen rond het Centraal Station. Dit moet leiden tot meer gezamenlijke voorzieningen en een grotere doelmatigheid, aldus een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst. Ook het ministerie van onderwijs, gevestigd in Zoetermeer, denkt aan verhuizing naar Den Haag.