Space cake

Een Engels reisgezelschap bezocht in november 1992 toeristisch Amsterdam.

Bij de Centrale Post Ambulancevervoer kwamen vorig jaar 40 meldingen van cannabisoverdosering of onverwachte inname van space cake binnen. Meestal waren onvermoede buitenlanders het slachtoffer, negentien maal moest iemand naar het ziekenhuis.

“In het Amsterdamse uitgaanscircuit hebben coffeeshops in de loop der jaren een belangrijke plaats veroverd. Duizenden Amsterdammers en toeristen beleven bij u een prettige tijd. Blijkbaar voorziet u in een grote behoefte.” Begint het voorlichtingsbureau van het Jellinekcentrum zalvend in een brief aan alle Amsterdamse coffeeshops. “De laatste tijd verschijnen er nogal wat negatieve berichten over hasjgebruik en coffeeshops. Belangrijk is echter om te benadrukken dat het softdrugsbeleid in veruit de meeste gevallen door u, goed wordt uitgevoerd. (...) Dat belet ons echter niet u op een zorgwekkend aspect te wijzen namelijk het gebruik van hasjtaart (space cake).”

Het probleem van cannabinol in cake wordt nog eens uiteengezet. Wie rookt merkt onmiddellijk het effect en kan stoppen of doorgaan. Cannabinol in het eten begint pas na een uurtje te werken. De brief: “Voordat de gebruiker merkt dat de cake verkeerd valt, is alles al binnen. Het blijken vooral onervaren gebruikers te zijn die in paniek raken. Dit verklaart misschien waarom juist toeristen de ambulance nodig hebben. Ze trekken wit weg, gaan hevig zweten en worden misselijk en angstig.”

Na een advies om altijd te vertellen wat er in de taart, cake of bonbons zit en een uiteenzetting hoe deze ongelukkigen te behandelen, rondt de brief af met: “Misschien is het ook het overwegen waard om space cake uit uw assortiment te halen. Uiteraard bent u daar vrij om dat zelf te bepalen. Maar wij hebben de indruk dat daardoor een aantal problemen vermeden wordt. Niet alleen in het belang van de bezoeker van uw coffeeshop maar ook in het belang van uw branche.” Deze cake-brief is ondertekend door meneer Jamin.

Zijn medewerker R. Kerssemakers van het Jellinekcentrum: “We krijgen goede reacties op de brief. Maar tegelijkertijd breidt de verkoop van space cake zich uit. Met Koninginnedag is er door particulieren space cake verkocht in het Vondelpark. De Keuringsdienst van Waren vindt eigenlijk dat er met Koninginnedag geen vlees en alcohol op straat mag worden verkocht. Dat zou net zo goed voor hasjprodukten moeten gelden.”

Maar de Keuringsdienst keurt geen hasjprodukten. Directeur G. Sieswerda van de Amsterdamse Keuringsdienst: “Wij controleren wel in coffeeshops, maar uitsluitend op hygiëne en op de manier waarop de waren worden bereid en bewaard. Nou, space cake kan heel goed worden bewaard. Wij zijn geen instantie die drugs opspoort of op cannabinolgehalte controleert om te kijken of er extreem veel hasj in een taart zit. Met space cake hebben we iets te pakken dat niet geregeld is in de Warenwet. We hebben dus geen sancties. Space cake behoort niet tot ons assortiment.”

Buitenlandse toeristen en provincialen blijven dus aan de beleefdheid van de waarschuwende coffeeshopbediening overgeleverd.

    • Wim Köhler