Ramsj

Stephen Mennell: Smaken verschillen - eetcultuur in Engeland en Frankrijk Paperback. Uitg. Bert Bakker. Van ƒ 49,-- voor ƒ 24,50. Boekenmarkt, Den Haag, tel 070-3658226.

Auguste Escoffier: Le livre des menus Hes uitgevers, gebonden, van ƒ 50,- voor ƒ 16,90. De Slegte.

Keith Floyd: Floyd in Spain Gebonden, Michael Joseph, van ƒ 75,60 voor ƒ 25,-. Donner, Rotterdam.

William Warren (tekst), Panurat Poladitmontri en Judy Lew (recepten): Thailand, the beautiful cookboek Gebonden, Simon & Schuster, van ƒ 108,15 voor ƒ 49,50. Boekenmarkt, Den Haag en Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam.

Susan R. Friedland: Caviar Gebonden, Charles Scribner's Sons, van ƒ 41,30 voor ƒ 9,95. De Slegte.

Stephen Mennell: Smaken verschillen - eetcultuur in Engeland en Frankrijk Paperback. Uitg. Bert Bakker. Van ƒ 49,-- voor ƒ 24,50. Boekenmarkt, Den Haag, tel 070-3658226.

Mennell, directeur van het Centrum voor Westeuropese Studies aan de Universiteit van Exeter, promoveerde met dit leesbare boek bij de Nederlandse socioloog J. Goudsblom. Het boek geeft een overzicht van de ontwikkeling in eetlust, kookkunst en opvattingen over goed en slecht voedsel van de middeleeuwen tot nu. Mennell wijst er in zijn informatieve en geleerde boek (41 pag. noten, een bibliografie met 577 publikaties en een bescheiden register van 10 pag.) op dat de uitvinding van de boekdrukkunst voor koken en eten van grote betekenis is geweest en dat kookboeken tot de eerste gedrukte boeken behoorden.

Auguste Escoffier: Le livre des menus Hes uitgevers, gebonden, van ƒ 50,- voor ƒ 16,90. De Slegte.

Mennell behandelt in zijn Smaken verschillen uitgebreid de ideeën van de beroemde Franse kok Escoffier. Le livre des menus is een facsimile uitgave die tot stand kwam ter gelegenheid van het verschijnen van de vertaalde editie van Le Guide culinaire van Escoffier. In "Le livre', dat oorspronkelijk verscheen in 1912, zijn vele menu's van Escoffier afgedrukt: Menus banquets, Menus de la cour d'Angleterre, Menus de la cour Russe, Menus de table d'hôte, menus maigre en menus servis en Mer: Op 6 juli 1911 déjeuneerde president Fallière aan boord van pantserkruiser Edgar Quinet met de Koningin van Nederland. Toen at onze koningin nog 11 gangen: Canteloupe glacé, Oeufs brouilles aux pointes d'asperges, Saumon sauce Hollandaise, Jambon d'York Talleyrand, Filet de boeuf farci au Madère, Poularde truffée, Salade, Fois gras en Belle-vue, Pain d'artichaut, Glace à la Française, Dessert.

Keith Floyd: Floyd in Spain Gebonden, Michael Joseph, van ƒ 75,60 voor ƒ 25,-. Donner, Rotterdam.

Dit is het achtste boek van de Engelse BBC-televisiekok Keith Floyd die met een glas wijn in de hand op eenzelfde aanstekelijke en vrolijk-nonchalante manier kookt als zijn Hollandse collega Joop Braakhekke. Een kookboek waarin precies staat wat Floyd allemaal deed is dus reuze handig. Floyd in Spain bevat vele goede recepten, ook voor "gewone' Spaanse gerechten als gazpacho, gambas al ajillo, , sangrá en conejo con peras y nabos.

Toeristische praatjes ontbreken. Evenmin wordt verteld waarom men wat waar eet. Wel is informatie over typisch Spaanse produkten opgenomen en stuit je bij het lezen af en toe op een anekdote die uiteraard over eten en drinken gaat. Floyd citeert met instemming zijn vriend Miguel Sierra Sanchez uit Torremolinos die van mening is dat je een goede gazpacho alleen maar kunt maken van vrolijke tomaten.

William Warren (tekst), Panurat Poladitmontri en Judy Lew (recepten): Thailand, the beautiful cookboek Gebonden, Simon & Schuster, van ƒ 108,15 voor ƒ 49,50. Boekenmarkt, Den Haag en Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam.

Bij geen enkel ander genre boeken wordt er op het omslag zo vlijtig met bijvoeglijke naamwoorden gestrooid als bij kookboeken: ""Stijlvol, verrassend, nieuwe, traditioneel, exotisch, praktisch, snel, lekker, gezond, modern, klassiek etcetera.''

Dit boek is dus beautiful and authentic en tevens zo groot dat het alleen maar horizontaal in de doorsnee boekenkast past en ook voor gebruik in de keuken een onhandig formaat heeft. Er verschijnen steeds meer Thaise restaurants in ons land en de Thaise keuken is duidelijk in de mode. In dit spotgoedkope boek, met prachtige foto's, informatie over de Thaise keuken. Bij de gerechten staat vermeld uit welk gebied ze afkomstig zijn. Vaak wordt ook de Thaise naam van een bepaald ingrediënt genoemd. Uiteraard staat "nam pla' vaak op de ingrediëntenlijst. Deze vissaus is gelukkig in ons land in winkels die exotische / Aziatische produkten verkopen te vinden. Thais koken hoeft geen probleem te zijn. De recepten, waarin merkwaardig genoeg soms Maggi wordt aanbevolen, zijn eenvoudig en duidelijk.

Susan R. Friedland: Caviar Gebonden, Charles Scribner's Sons, van ƒ 41,30 voor ƒ 9,95. De Slegte.

Zeer curieus, een kookboek met kaviaarrecepten. De schrijfster voegt vele eetlepels kaviaar toe. Soms mag je even smokkelen en dan is het gebruik van 12 eetlepels "goedkope' zalmkaviaar toegestaan. Veel Russische recepten uiteraard en ook het zeer smakelijke lievelingsrecept van filmster Joan Collins staat erin: Gepofte aardappels met zure room en kaviaar.

Als je niet over een filmster-budget beschikt kun je de meeste recepten, zoals witte bonensalade, linzensoep met bacon en prei en pasta met ricotta, ook zonder kaviaar maken. Koken met kaviaar is kostbaar. Een potje Russische kaviaar waarin 113 gram zit kost ƒ 125,-. Een blikje Iraanse kaviaar, die naar men zegt beter is, van 50 gram kost ƒ 75,-.

    • Anne Scheepmaker