Minorco trekt zich terug uit Charter

Minorco, een door Zuidafrikaanse bedrijven beheerste houdstermaatschappij met omvangrijke belangen in de internationale mijnbouw, trekt zich terug uit het Britse concern Charter Consolidated.

Volgens een toelichting op het besluit past het bedrijf niet meer in de strategie van Minorco. Het controlerende belang van 36 procent wordt voor 235,5 miljoen pond (660 miljoen gulden) verkocht, zo heeft Charter eerder deze week bekend gemaakt bij de publikatie van de jaarcijfers.

Minorco verwierf het belang in 1981. Charter was toen een financieringsmaatschappij voor de mijnbouw, maar heeft zich inmiddels omgevormd tot een industrieconcern. De meeste investeringen in grondstoffen zijn afgestoten. Eerder dit jaar werd een belang van 38 procent in het platinabedrijf Johnson Matthey verkocht.

Minorco verkoopt de aandelen Charter aan een nieuwe houdstermaatschappij die ook de stukken van de overige aandeelhouders wil overnemen.

De winst voor belasting van Charter steeg in het eind maart afgelopen boekjaar van 85,5 miljoen pond tot 289,5 miljoen pond (810 miljoen gulden). Dat was echter volledig toe te schrijven aan een bate van 217,8 miljoen uit de verkoop van het belang in Johnson Matthey. De omzet groeide van 1,14 miljard pond tot 1,21 miljard pond (3,4 miljard gulden).