MARIA BLAISSE VORMGEVER/MOEDER EN NOOIT THUIS

“Als vormgever van hoeden en danscostuums kom ik stap voor stap steeds dichter bij mijn lichaam.

Het begon met een abstract vormgevingsconcept voor hoeden waarbij vier basisvormen, zowel hol als bol, allerlei veranderingen ondergaan. Ditzelfde uitgangspunt werkte ik later uit voor het hele lichaam. Een materiaal, een elastisch schuim, en enkele vormen voegen zich net als bij het hoofd naar andere delen van het lichaam. Soepele pantsers, mooi maar tot afstand dwingend. Een soort zachte samouraikleding. Het was meer de beheersing van de buitenkant, die ik liet zien in drie-dimensionale geometrische vormen in relatie tot het lichaam. Een uitnodiging voor beweging, ruimte en muziek.

Er was echter vaak, ondanks het succes, eenzaamheid na mijn voorstellingen en tentoonstellingen. Waaruit voortkwam dat ik nu minder bezig ben met wat mij onderscheidt maar juist met wat mij verbindt met de ander.

Nu boeit mij meer het verkennen en vormgeven van de binnenruimte van het lichaam. Ik zie raakvlakken met de Butoh-dans: de essentie van beweging samen laten komen met de essentie van het materiaal.

Het draait om de balans tussen kwetsbaarheid en weerbaarheid.''

    • Philip Mechanicus