Lammers moet orde op zaken stellen; WVC blijft toch hopen op nieuwe nationale reisopera

AMSTERDAM, 26 JULI. Minister d'Ancona (WVC) blijft erop rekenen dat in het seizoen 1994-1995 een nieuwe Nationale Reisopera vanuit Enschede voorstellingen in het land kan gaan geven, ondanks het opstappen gisteren van Guus Mostart, al lange tijd de beoogde nieuw artistiek directeur.

De minister betreurt het besluit van Mostart om geen leiding te willen geven aan de nieuwe opera, die de opvolger moet worden van Opera Forum, dat vorige maand zijn laatste voorstelling gaf. Minister d'Ancona en de Tweede Kamer besloten vorig jaar dat Forum wegens gebrek aan kwaliteit moest worden opgeheven. Minister d'Ancona wil dat een interim-bestuur onder voorzitterschap van Han Lammers, commissaris van de koningin in Flevoland, alsnog zo snel mogelijk een nieuwe artistiek directeur met een nieuw beleidsplan aan het werk krijgt.

Guus Mostart, tijdens het bewind van Jan van Vlijmen adjunct-artistiek directeur van de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater, heeft vanwege de financiële en bestuurlijke voorwaarden onvoldoende vertrouwen in de uitvoerbaarheid van het beleidsplan dat hij had opgesteld, zo liet hij de minister afgelopen donderdag weten. Omdat de nieuwe opera klein moet beginnen wilde Mostart het oude operabedrijf van Forum verregaand afslanken. Maar het geld ontbreekt om die reorganisatie en de daaruit voortvloeiende ontslagen te betalen. Ook wilde Mostart kosten besparen door zijn opera in het centrum van het land vestigen.

De Ondernemingsraad van Forum verwijt WVC dat door incompetent handelen van de ambtelijke top de 200 medewerkers nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. De OR vreest dat het tot dit najaar kan duren voordat er enig zicht is op de toekomst van de Nationale Reisopera en het orkest Forum Filharmonisch, dat afgeslankt moet worden. De OR is bezorgd wie opdraait voor de door Mostart ten behoeve van de opera aangegane financiële verplichtingen van 8,5 ton, waarvan slechts 2,5 ton is gegarandeerd door WVC.