Israelische premier Rabin: Compromis over Jeruzalem blijft onbespreekbaar

TEL AVIV, 26 JUNI. De Israelische premier Yitzhak Rabin is niet bereid over de kwestie-Jeruzalem een compromis met de Palestijnen uit te werken om de impasse in het vredesoverleg in Washington doorbreken.

Tijdens een persconferentie aan de vooravond van zijn bezoek aan Nederland en Frankrijk van volgende week zei Rabin dat “voor ons Jeruzalem voor eeuwig de verenigde hoofdstad onder Israelische soevereiniteit is”. Hij deed deze uitlatingen naar aanleiding van berichten dat de Verenigde Staten op korte termijn met een compromisvoorstel zullen komen om de Israelisch-Palestijnse tegenstellingen over de kwestie-Jeruzalem te overbruggen. De Palestijnen eisen dat Arabisch Oost-Jeruzalem onder hun jurisdictie komt tijdens de periode van interim-autonomie. Zij weigeren een beginsel-verklaring te accepteren waarin geen melding van de stad wordt gemaakt.

Rabin zei dat hij in Den Haag - waar hij dinsdag en woensdag besprekingen houdt - en daarna in Parijs een lans zal breken voor Europese economische hulp aan de Palestijnen in de bezette gebieden. Als de EG zijn belofte van anderhalf jaar geleden nakomt om tachtig miljoen dollar in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever te investeren, kan dat volgens Rabin een positieve invloed hebben op de Palestijnse bereidheid om een interim-akkoord met Israel te sluiten. De mogelijke investering van de rijke Arabische olielanden van circa 200 miljoen dollar kan daar eveneens toe bijdragen.

Als in Washington een principe-overeenkomst wordt bereikt over een autonoom Palestijns bestuur in de huidige bezette gebieden, kan dat in eerste instantie in de Gazastrook worden opgezet, aldus Rabin. Volgens hem zijn de onderhandelingen met de Palestijnen vastgelopen op de Palestijnse eis om te vroeg - tijdens de onderhandelingen over de interim-oplossing - de fundamenten te leggen voor de uiteindelijke oplossing van het Israelisch-Palestijnse geschil.

Rabin gaf toe dat hij tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar onterecht optimistisch was geweest over een akkoord met de Palestijnen binnen zes tot negen maanden. Dat optimisme was volgens hem gebaseerd op gesprekken met plaatselijke Palestijnse leiders. Tijdens het vredesoverleg bleek echter dat “de instructie die de Palestijnse delegatie uit Tunis (het hoofdkwartier van de PLO) krijgt harder zijn dan de standpunten die de plaatselijke Palestijnen innamen.” Hij zei echter nog steeds te geloven dat Israeliers en Arabieren het point of no return op de vredesweg zijn gepasseerd. Uit de deelname van de Arabieren en Palestijnen aan het vredesoverleg blijkt dat zij de kans op een oplossing nog niet verkeken achten, aldus Rabin.

    • Salomon Bouman